Goede ramen en deuren maken een essentieel onderdeel uit van elke inrichting, particulier of professioneel. De zoektocht naar de beste materiaalsoort is niet altijd gemakkelijk, omdat elke mogelijkheid voordelen beidt. Niettemin zijn aluminium ramen en deuren een van de beste oplossingen tegenwoordig en dat heeft verschillende redenen. Hieronder lees je daar alles over!

© Pexels.com

Kies voor aluminium ramen en deuren van de toekomst

Aluminium ramen en deuren voldoen steeds vaker aan de hogere kwaliteitseisen op het vlak van:

 • warmte-isolatie
 • inbraakveiligheid
 • duurzaamheid

Daarbij wordt het aanbod aan stijlvolle designlossingen alleen maar groter, waardoor je voor elke inrichting, beschikbare ruimte en stijl een oplossing vindt. Aluminium ramen en deuren zijn daarbij erg sterk, waardoor ze zelfs een uitkomst bieden bij het bouwen van grote (schuif)ramen in de woning.

De toenemende populariteit van aluminium als basis voor ramen en deuren is te danken aan de nieuwste technologieën die er deel van uitmaken. Hieronder gaan we dieper in op enkele interessante ontwikkelingen.

Een optimale bescherming tegen weersinvloeden

Thermische isolatie is altijd belangrijk bij ramen en deuren, maar aluminium modellen voldoen de laatste jaren nog meer aan de voorschriften en verwachtingen. De isolatiewaarde van een deur of raam wordt uitgedrukt in de U-waarde. Hoe lager die ligt, hoe beter het raam of deur isoleert.

De thermische isolatie van een aluminium raam en deur ligt in veel gevalen niet hoger dan 0,71 W/(m2K). Dit staat garant voor een optimale bescherming tegen zowel koude als warmte, met als resultaat een aangenamer binnenklimaat.

Naadloze integratie van ramen en deuren

Een andere innovatie op het vlak van ramen en deuren uit aluminium heeft meer te maken met het esthetische aspect. Fabrikanten gaan op zoek naar manieren om de verschillende bewegende en vaste delen van een raam, deur of schuifpui naadloos in elkaar over te laten gaan. Op die manier creëert men een mooi, uniform geheel dat helemaal voldoet aan de architectonische verwachtingen en richtlijnen van nieuwbouwwoningen.

Deze effecten worden op verschillende manieren teweeggebracht:

 • overlappende onderdelen, zoals kozijnen en muren
 • glazen ramen die van boven tot onder lopen
 • een nauwelijks zichtbare omlijsting

Deze maatregelen en hulpmiddelen dragen bij aan het vloeiende, ononderbroken uitzicht van een raam of deur uit aluminium en dus ook aan een rustgevende en moderne inrichting.

Een optimale bescherming tegen inbraak

Ook niet onbelangrijk als het gaat om ramen en deuren: inbraakbestendigheid. De eisen op het vlak van veiligheid worden steeds hoger en dat betekent dat fabrikanten van aluminium ramen en deuren ook de nodige maatregelen treffen om eraan te voldoen.

De meeste aluminium oplossingen zijn erg goed bestand inbraak en schade, mede doordat dit materiaal heel sterk en duurzaam is. Daarbij neemt men vaak extra maatregelen om die veiligheid nog te verbeteren. Hoe inbraakwerend een raam of deur precies is, wordt weergegeven in RC, maar er zijn ook andere normen.

© Pexels.com

Tot de belangrijkste weerstandsklassen voor aluminium schrijfwerk behoren:

 • WK2
 • WK3
 • WK4

Daarbij moet ook de gebruikte beglazing goed bestand zijn tegen sterke impacts en inbraak. Om te voldoen aan de norm EN 356, bestaan er verschillende klassen:

 • P4A
 • P5A
 • P6B

Kiezen voor moderne, aluminium ramen en deuren staat met andere woorden gelijk aan kiezen voor een oplossing die zowel qua stijl als kwaliteit niets te wensen over laat.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *