Het concept van een duurzame woning onthult een scala aan ideeën, variërend van bioklimatologische constructies en duurzame architectuur tot de beste toepassing in de structuur van technieken en processen met een laag energieverbruik, hergebruikte materialen en ingrediënten die weinig invloed hebben op de natuur.

Tips voor het bouwen van een duurzame woning
© Pixabay.com

Wat het project ook in de praktijk brengt, wat niet kan ontbreken, is het ecologische bewustzijn dat wordt toegevoegd aan de woningvraag die wordt gesteld.

De realisatie van deze duurzame en ecologische methoden verhoogt het comfort en de gezondheid van de bewoners, vermindert verschillende risico’s van huisvesting, verhoogt de waarde van de woning en kan zelfs enige bouwkosten en zeker het onderhoud en gebruik van de woning verminderen. Hoe zit het met het kennen van enkele voorbeelden van wat je zou kunnen gebruiken in een ecologisch woningproject?

Groen dak

Deze techniek bestaat voornamelijk uit het waterdicht maken van het dak van het huis om vervolgens vruchtbare grond en vegetatie te ontvangen, waardoor een tuin ontstaat die boven het huis hangt, waardoor thermische reductie in het huis mogelijk is.

Andere voordelen zijn haalbaar, zoals het opvangen van zonne-energie, de behandeling van afvalwater en het opvangen van regenwater, met mechanismen en specifieke onderdelen die op het dak en rondom het dak zijn aangebracht.

Opvang en opslagsysteem voor regenwater

Verminder uw verbruik van leidingwater door het regenwater op te vangen tijdens de neerslag in de periode en het in een specifiek reservoir te bewaren.

U kunt het gebruiken bij activiteiten waarbij drinkwater niet essentieel is, zoals het doorspoelen van toiletten of het schoonmaken van objecten, zoals auto’s, of het bevloeien van de tuin.

Systeem voor het opvangen van zonlicht

Energie-efficiëntie is een van de hoogtepunten van een kas, en een milieuvriendelijke methode is een methode die gebruik maakt van speciale platen om zonne-energie op te vangen. De opgewekte energie kan worden gebruikt voor binnenverlichting en voor het verwarmen van bijvoorbeeld badwater.

Het project moet echter ook het gebruik van natuurlijk licht, dat gedurende lange tijd overdag aanwezig is, zoveel mogelijk stimuleren door goed geplande kieren en ramen.

Duurzame woning bouwen
© Pixabay.com

Natuurlijke ventilatie

De economie in het ecologische huis blijft ook als het gaat om de circulatie van de lucht in de interne ruimtes, zodat het bevoorrecht is de beluchting geaccommodeerd door de natuurlijke bewegingen van de wind in de plaats.

Dit zal het gebruik van ventilatoren en airconditioners sterk verminderen. De technologie kan ook worden toegepast op programmeerbare thermostaten om een geschikt klimaat te creëren voor elk jaargetijde.

Duurzame bouwmaterialen en milieuvriendelijke technieken

Het goede gebruik van tal van hergebruikte en gerecycleerde materialen, zoals bijvoorbeeld cementen uit industrieel afval en panelen uit plantaardige grondstoffen, garandeert het nodige respect voor het milieu.

Andere materialen, zoals sloophout en bamboe, die gemakkelijk herbruikbaar en toegankelijk zijn, maar ook duurzame tegels en bakstenen, verf en vernis van onder andere natuurlijke en niet-giftige ingrediënten kunnen op het huis worden aangebracht.

Bij de bouw van een duurzaam en milieuvriendelijk huis moet rekening worden gehouden met de hele bestaanscyclus van het gebouw – die niet alleen het gebruik van het terrein omvat, rekening houdend met het onderhoud, maar ook met de voordelen van het hergebruik van materialen en onderdelen die bij de werkzaamheden zijn gebruikt.

Daarom moet alles zorgvuldig en rustig worden doordacht, van het eerste project tot de uitwerking van de woningplattegrond of de gevels.

4 reactie op “Tips voor het bouwen van een duurzame woning

 1. irene says:

  Wij hebben bij onze verbouwing van de duurzaamheid een thema gemaakt. We stonden versteld van de mogelijkheden. Zo hebben wij voor dakisolatie met toepassing van hennep gekozen. Dit is overigens een even veelzijdig als duurzaam product als bouwmateriaal.

 2. Natalie says:

  Mijn broer heeft zijn huis volledig duurzaam laten ombouwen. Met zonnepanelen op het dak en een warmtepomp kan hij zijn huishouden volledig van duurzame energie voorzien. Het was een flinke investering. Zijn huis is nu echter ook meer waard.

 3. Tom Hoekstra says:

  Bedankt voor het delen van deze tips. Duurzaam bouwen is geen modetrend meer, het is blijvend. Goed om na te denken over bouwmaterialen en misschien het hergebruik van oud materiaal als je iets gaan verbouwen. Momenteel maak ik van oud sloophout een tuinbank, erg blij mee en het nog leuk om te doen ook!

 4. Mara says:

  Een goed doordacht plan is een must bij een verbouwing of bij nieuwbouw. Vrienden van ons hebben ook veel duurzame materialen gebruikt bij de bouw van hun nieuwe tuinhuis. Belangrijk is natuurlijk dat materialen goed op elkaar afgestemd zijn zodat constructies veilig blijven.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *