De belangrijkste beweegreden om een onderhoudsvriendelijke tuin te hebben, is dat je ontspannen achteruit leunend in je tuin kan relaxen. Het is het ideaalbeeld voor wie niet echt van tuinieren houdt. Maak je echter geen zorgen. Er bestaan verschillende manieren om je tuin voor je te laten werken en niet omgekeerd. In dit artikel ‘Tips om een mooi tuintje snel en gemakkelijk te onderhouden’ lees je hoe je dit het beste aanpakt en een zorgeloos leven kan leiden.

Tips om een mooi tuintje snel en makkelijk te onderhouden
© Pixabay.com

Hou enkele gouden regels voor ogen

1. Beperk het aantal planten

Wanneer je een onderhoudsvriendelijke tuin wil hebben is er één simpele, maar drastische maatregel nodig. Beperk de verscheidene planten die je hebt. Hoe minder variëteiten in de tuin, hoe minder onderhoud dat het vergt. Tracht het aantal soorten te herleiden tussen vijf en tien stuks.

2. Verminder werk door bestrating

Gazons vragen veel werk en het is haast een wekelijkse karwei om het gras af te rijden. Bestrating vormt een uitstekend alternatief en vergt nauwelijks onderhoud. Als je toch het gazon moet onderhouden, zorg ervoor dat het oppervlak rechtlijnig is en een eenvoudige vorm heeft. Een gazon in een vorm van een rechthoek kan probleemloos op enkele minuten worden gemaaid, terwijl een onregelmatig gevormd grasperk tien keer langer kan duren.

3. Zorg dat een kraan in je tuin staat

Wanneer je je planten water moet geven, kan je best een kraan vlakbij de tuin hebben en een tuinslang in de buurt. Het spaart je heel veel energie en tijd wanneer je dit bij de hand hebt. Per slot van rekening ga je het hele jaar door een beetje moeten tuinieren.

Zoek de perfecte planten uit

1. Bepaalde planten vermijden

Wanneer je een onderhoudsvrije tuin nastreeft, zal je toch met enkele dingen rekening moeten houden. Eénjarige en zachte planten, zijn best te vermijden. Perkplanten en groenten zijn evenmin de beste opties.

Tuin onderhouden
© Pixabay.com

2. Beperk zoveel mogelijk klimplanten

Doe in je tuin zeker geen klimplanten. Ze bezorgen je een grote werklast. Klimmers zijn zoals klimop zelfklevend en zullen zich snel overal verspreiden. Er kruipt enorm tijd in om wildgroei tegen te gaan. Uitstekende alternatieven die weinig onderhoud vragen zijn heesters, lavendel en hulst.

Tips om grote fouten in de tuin uit de weg te gaan

1. Hekwerk van hout vermijden

Wanneer je meubilair of houten hekwerk beit of schildert, moet je het herhaaldelijk opnieuw doen. Je kan beter van bij het begin het link laten liggen. Zo kan de natuurlijke kleur behouden blijven en heb je er achteraf ook geen last van om het te onderhouden.

2. Doe meteen het onkruid met wortels weg

Onkruid dat meerjarig is, vraagt enorm veel onderhoud. Deze soort zijn degenen die diepe verspreide wortels hebben die overal kunnen komen en die ook elk jaar opnieuw terugkomen. Het beste is om dat onkruid meteen te verwijderen.

3. Gras aanleggen

Een grasperk in de tuin is de grootste fout die je kan maken als je het onderhoud zo beperkt mogelijk wil houden. Het vraagt heel veel onderhoudswerk en je zal het in het volle seizoen een tot twee keer per week moeten maaien. Om die reden is bestrating nog altijd de beste keuze.

1 reactie op “Tips om een mooi tuintje snel en makkelijk te onderhouden

  1. Maria ten Hoeve says:

    Ik heb mijn tuin ook ontdaan van klimplanten, ze groeiden overal! Ik laat het ook goed onderhouden door een tuinman eens in de zoveel tijd. Erg fijn, hierdoor ziet het er altijd mooi en netjes uit en ik heb er zelf weinig werk van.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *