Om een tuin echt mooi te maken, is het essentieel om eerst en vooral bezig te zijn met de gezondheid van het gras dat de ruimte bedekt. Als we het over grote tuinen hebben, is het belangrijk om te weten dat de gezondheid en de schoonheid van deze ruimtes altijd samengaan. Dit komt omdat planten pas echt mooi worden als ze gezond zijn. En met het gazon is het niet anders.

6 tips om het gras gezond te houden
© Pixabay.com

Dus weet welke zorg je moet nemen met een gazon om het gezond te houden:

1. Het gazon maaien
Voor het behoud van een gezond gazon is regelmatig snoeien essentieel. Maar je moet heel voorzichtig zijn om het gazon niet te veel te maaien. Dit komt omdat zeer kort gras zwakker wordt, waardoor het bijdraagt aan de ontwikkeling van onkruid en vatbaarder wordt voor de aantasting van ziekten en plagen.
Het iets hogere gras maakt de ontwikkeling van een sterker en dieper wortelstelsel mogelijk. Als algemene regel geldt dat de hoogte van het gras niet lager mag zijn dan drie centimeter.

2. Bemesting
Om gezond te blijven moet het gazon regelmatig worden bemest. In het algemeen is de beste periode voor de bemesting de warme maanden.
Daarnaast is het belangrijk om te onthouden dat het gras zich in het voorjaar sneller ontwikkelt en dus meer voedingsstoffen nodig heeft. En om het toedienen van de meststof te versnellen en te vergemakkelijken, kunt u rekenen op de hulp van de verstuivers.

3. Irrigatie
De waterbehoefte van een gazon is afhankelijk van factoren als de capaciteit van de grond om te stromen en het klimaat in de regio. Maar over het algemeen moet het gras worden besproeid voordat de grond volledig droog is en de beste tijd is ‘s morgens. Op zeer warme dagen is het echter ook aan te raden om laat in de middag of ‘s nachts water te geven.

Gras onderhouden
© Pixabay.com

4. Ongedierte en ziekten
Ziekten of plagen kunnen het gras op elk moment aantasten, vooral als het ondervoed en verzwakt is. Om het risico te verkleinen dat dit soort problemen het gazon aantasten, is het dus noodzakelijk om aandacht te besteden aan een aantal punten:
– Maai het gazon op het aanbevolen tijdstip;
– Zorg voor de bodem zodat deze goed afvoert en niet doorweekt raakt;
– Met behulp van een blazer, verwijder je de droge bladeren die op het gras zitten, zodat het niet meer kan ademen;
– Bemest het gazon op de juiste manier met behulp van verstuivers en sproeiers.

5. Onkruid
Onkruid kan een negatieve invloed hebben op het gazon, omdat het uiteindelijk voedingsstoffen uit de bodem, het water, de ruimte en het licht van het gras verwijdert.
Daarom, als het doel is om een gezond gras, is het essentieel om dit probleem te elimineren met de hulp van de maaier, in staat om het onkruid te maaien, zelfs in plaatsen van moeilijke toegang, of met het gebruik van verstuivers en sproeiers in de toepassing van herbiciden.

6. Uitrusting
Het kiezen van de juiste apparatuur draagt veel bij aan het gezond maken van het gras, want met de hoogteverstelling en de veiligheid die de apparatuur biedt, is het mogelijk om een correcte maaibeurt te maken, zelfs op oneffen of hellend terrein.
Gebruik de grasmaaier vervolgens voor huishoudelijk werk en de tractor op middelgrote en grote oppervlakken. Het is ook mogelijk om te rekenen op de bosmaaier die, naast het verwijderen van onkruid, het mogelijk maakt om het gras te trimmen, zelfs op plaatsen die moeilijk toegankelijk zijn.

2 reactie op “6 tips om het gras gezond te houden

  1. Lucas says:

    Bij ons wordt het meer en meer mos, maar dat vind ik niet erg. Het is een hoog mosplantje, niet zo’n plat, groen, glibberig laagje. Het is mooi van kleur: groen en roodbruine tinten ertussen. En het vraagt totaal geen onderhoud; het blijft ook altijd even hoog. Van mij mag het heel mijn tuin hebben.

  2. Ivan says:

    Mij valt op hoeveel water een gazon eigenlijk nodig heeft. Streng genomen is het ook geen natuurlijk iets, zo’n grasveld. Deze zomer viel het gelukkig mee. Tijdens die hele hete, lange zomer van twee jaar geleden haalden we de tuinslang altijd pas boven als het volledig donker was. Irrigatie is met het oog op minimum verdamping bij voorkeur nachtwerk.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *