Bouwt of renoveert u uw huis? Een goed doordacht architecturaal project en het gebruik van enkele eenvoudige oplossingen kan helpen om de impact van de bouw op het milieu te minimaliseren. We hebben enkele tips voorbereid om u te helpen:

Verminder de milieu-impact bij het bouwen van je huis
© Pixabay.com

Planning
Denk aan uw dagelijkse activiteiten: hoeveel en welke omgevingen heeft u nodig? Wat moet je er in stoppen? Praat met de architect en hij zal u helpen bij het ontwerpen van een goed gepland huis!
Compacte huizen, verbruiken minder materialen en afwerkingen. Ook geeft u minder geld uit aan de bouw. Vergeet niet: stilstaande of slecht geplande ruimtes kosten veel!

Vermijd verspilling
Planning en organisatie helpen de verspilling te verminderen, de uitvoeringstijd te verbeteren en de kosten van het werk te verlagen. Hoe minder afval er is, hoe minder bouwafval zoals karton, metalen, hout, gips, plastic, beton en cementafval.
Voorkom dat u tijdens het proces van gedachten verandert en huur goede professionals in, zodat u de werken niet opnieuw hoeft te doen!

Plan uw omgeving goed
Het is essentieel om na te denken over de oriëntatie op de zon om omgevingen te positioneren en beter gebruik te maken van warmte en natuurlijk licht! Het is niet altijd mogelijk om elke kamer in het huis direct in de zon te ontvangen. De oplossing is om omgevingen met een grotere duurzaamheid gericht op zonnigere gebieden te laten staan.

De slaapkamers moeten ‘s morgens de zon opvangen en tot het donker wordt, heeft deze kamer de tijd om af te koelen. Diensten- en circulatiegebieden kunnen worden ingericht in gebieden met minder zoninstraling. Het is ook de moeite waard om voldoende ramen en zenitverlichting (die van het plafond komt) achter te laten om beter te kunnen profiteren van het zonlicht.

Privilege natuurlijke ventilatie
Denk aan openingen voor natuurlijke ventilatie en ramen en deuren op tegenoverliggende muren. Ze verbeteren de luchtcirculatie en zijn een geweldige manier om voor een aangename temperatuur te zorgen en het gebruik van airconditioners te elimineren of te minimaliseren.

Gebruik ecologische materialen
Kies voor materialen die minder belastend zijn voor het milieu, zoals verf zonder giftige bestanddelen, gerecycleerde materialen, intelligente bouwsystemen en gecertificeerd hout.

Milieu-impacht huis
© Pixabay.com

Installeer zonnecollectorplaten
Het aangegeven is om het systeem voor zonne-energie te installeren tijdens de bouw. Maar als het budget kort is, is het interessant om de infrastructuur klaar te laten voor toekomstige installatie.

Regenwateropvang
Het wateropvang- en opslagsysteem maakt het mogelijk om regenwater te hergebruiken in situaties waar geen drinkwater nodig is, zoals het besproeien van de tuin, het wassen van de auto of het doorspoelen van het toilet. Er zijn zeer eenvoudige en goedkope systemen om water op te slaan.

Investeren in landschapsarchitectuur
Vegetatie kan een bondgenoot zijn in het thermisch comfort van het huis. Hiermee kunt u schaduw brengen in de gevels en recreatiegebieden. Doorlaatbare gebieden, zoals gazons, helpen bij de waterafvoer.

Het groene dak is ook een goede optie. Naast het plezier van het gebruik van een groene ruimte, genereert het thermisch en akoestisch comfort van het huis en draagt het bij aan het verminderen van de milieuvervuiling en het verhogen van de luchtvochtigheid.

Een andere eenvoudige oplossing is het installeren van aanwezigheidssensoren in een passerende omgeving. Het licht zal alleen branden als er iemand op het terrein is.

Gebruik het huis met bewustzijn
Er is veel gesproken over intelligente consumptiegewoonten en bewust gebruik. Ken uw toestellen en volg de gebruiksinstructies van de fabrikant, doe preventief onderhoud om de levensduur van het gebouw te verlengen. Het is makkelijk, kom op!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *