Wanneer het najaar aanbreekt en de bomen hun bladeren loslaten, er vaker regen valt, de wind harder gaat waaien én de temperatuur daalt is het fijn als je tuinmeubels het weer goed overleven tot het volgende tuinseizoen. Maar hoe kies je nou de juiste, weerbestendige tuinmeubelen uit? Het aanbod is tegenwoordig groot en wat het beste materiaal is voor jou is een kwestie persoonlijke voorkeur. In dit artikel lichten we verschillende soorten materialen voor tuinmeubelen uit, inclusief de kenmerken.

© Pixabay.com

Teakhouten tuinmeubelen

Tuinmeubels van teakhout hebben een niet alleen een luxe uitstraling, maar ook een duurzaam en sterk karakter. Het vervormt niet en wordt niet broos, zoals andere houtsoorten. Dat komt omdat teakhout geen vocht meer opneemt zodra het helemaal droog is. Hierdoor werd het veel in de scheepsbouw gebruikt, maar het beschermt in jouw tuin dus ook tegen rot, bederf en insecten. Het kan tot wel 50 jaar meegaan en is relatief makkelijk te onderhouden. De grote vraag en beperkte beschikbaarheid zorgt tegenwoordig wel voor een hoge prijs. Tot slot is teakhout zwaar van gewicht.

Aluminium

Aluminium is de meest populaire metaalvorm voor tuinmeubelen. Het is sterk, duurzaam en kan in allerlei soorten vormen gemaakt worden. Aluminium is van zichzelf al weerbestendig, maar bij tuinmeubels wordt er vaak nog een polyester poedercoating overheen gedaan. Dit zorgt ervoor dat je de tuinmeubels beschermt tegen krassen en dat je er nog een eigen kleur aan kunt geven. Tot slot is aluminium relatief goedkoop, ontzettend sterk en onderhoudsvriendelijk. Wel is het verstandig om kussens te kopen die koel blijven. Aluminium warmt namelijk op als de temperatuur omhoog gaat.

Houten tuinmeubelen

Er zijn veel verschillende houtsoorten en niet alle houtsoorten zijn even geschikt om als tuinmeubelen te gebruiken. Naaldhout is goedkoop maar bijvoorbeeld meer geschikt voor binnen. Hardhout is daarentegen stevig, meer weerbestendig en kan tientallen jaren meegaan als je het op een juiste manier behandelt. Kies in je tuin dus voor meubelen van hardhout als je er langer dan één seizoen van wilt genieten.

© Pixabay.com

Wicker

Wicker is razend populair. Deze vezel van kunststof lijkt op rotan, maar wicker is veel beter bestand tegen verschillende weersomstandigheden. Ze hebben vaak een frame van aluminium, zijn licht in gewicht, goedkoop en onderhoudsvriendelijk. Een goede optie dus als je met een budget zit.

Kunststof

Kunststof tuinmeubelen zijn niet de mooiste, maar nog steeds populair onder kampeerders door hun lichtgewicht. Ze zijn eenvoudig te stapelen en zeer onderhoudsvriendelijk. Ook kunnen ze goed tegen een stootje tijdens het winterseizoen.

Om je keuze te maken is het uiteraard belangrijk om te kijken waar je voorkeur naar uitgaat, maar het is ook verstandig om te bedenken budget je hebt en hoeveel ruimte er is voor eventuele opberging in de wintermaanden. Niet ieder materiaal kan namelijk onbeschermd buiten blijven staan. Voor een langdurig plezier kies je dus materiaal uit dat bij jouw ruimte, budget en voorkeur past.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *