Na een lange dag op het werk te hebben doorgebracht, het naar huis pendelen van bumper tot bumper, de kinderen afhalen, snel naar de winkel gaan om boodschappen te doen, realiseer je je veel te vaak dat het snel laat is en je bent nog niet eens begonnen met koken. Klinkt dit bekend? Helaas is deze levensstijl voor veel mensen een dagelijkse realiteit – wat de manier waarop we eten beïnvloedt. Maar het lijkt erop dat stomen van voedsel de nieuwste trend is geworden in heel wat keukens. Het biedt zelfs een schat aan voordelen. Lees verder en ontdek welke deze voordelen zijn!

Makkelijk, slim en lekker koken in een stoomoven
© Pixabay.com

De voordelen van stomen

Gezonder

Een studie uit 2009, gepubliceerd in Science B, het Biomedicine and Biotechnology Journal van de Zhejiang University in China, toonde aan dat stomen meer chlorofyl en vitamine C vasthoudt, evenals oplosbare eiwitten en suikers in vergelijking met de magnetron, koken en roerbakken. Stomen hield de meeste voedingsstoffen vast en hield de glucosinolaten – verbindingen die een antioxidant en anticarcinogeen (antikanker) effect op mensen uitoefenen intact.

Behoud de kleur van groenten

Stoomkoken houdt groenten zo dicht mogelijk bij hun natuurlijke staat, zodat ze kleur, smaak en versheid beter behouden dan conventionele kookmethoden.

Praktisch

Stomen behoudt niet alleen de smaak, vitamines en voedingsstoffen in voedsel. Het is ook praktisch. Mensen die gezond willen eten, maar niet veel tijd hebben om te koken, kunnen vooraf bereide gerechten gemakkelijk opwarmen in een stoomoven. Groenten warmen snel op met stoom, terwijl ze knapperig en heerlijk blijven.

Tijd en energiebesparend

Koken met stoom heeft niet alleen gezondheidsvoordelen. Als je iemand bent die een hekel heeft aan het karwei om op te ruimen na het koken en je keuken er altijd netjes wilt laten uitzien, kan een stoomoven je tijd en energie besparen omdat er geen gebakken voedsel of vet is om schoon te maken.

Stomen
© Pixabay.com

Een groeiend aantal van ons slaat ook regelmatig een maaltijd over, simpelweg omdat er niet genoeg vrije tijd is. Deze moderne levensstijl heeft ook heel wat mensen aangemoedigd om kleiner te gaan wonen. Hoewel deze woningen fantastisch zijn voor mensen met een drukke levensstijl, vereisen ze een slimmer gebruik van de waardevolle ruimte binnenin.

Meer plaats in de keuken

Het biedt niet alleen grote voordelen van voedzaam koken en eenvoudig schoonmaken, maar het bespaart ook geld en ruimte in de keuken, omdat er geen aparte magnetron nodig is. Bovendien is het de perfecte helpende hand voor de keren dat je net dat beetje extra bakruimte nodig hebt om je favoriete taarten en koekjes te maken.

Wat is het prijskaartje?

Met de vele voordelen die worden aangeboden, is het gemakkelijk te begrijpen waarom stoomovens het ‘must-have’ apparaat worden. Maar komen ze daarom ook met een flink prijskaartje? Integendeel! Stoomovens werden tot voor kort gezien als industriële of gespecialiseerde ovens die een klein fortuin kosten. Dit is niet langer het geval, want iedereen die geïnteresseerd is, kan voor een betaalbare prijs een geïntegreerde stoom combi-oven krijgen (die ook je eten kan klaarmaken via microgolven, roosteren of grillen en stomen)

Zorg voor je gezondheid, portemonnee en meer ruimte in je keuken: overweeg een stoomoven als je oven of microgolfoven aan een update toe is!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *