Denk jij bij witloof ook meteen aan ham en kaas? Er zijn veel meer manieren om van deze heerlijke groente te genieten. Wij hebben drie lekkere recepten voor je, die meer dan 3 sterren waard zijn. Een lekker frisse salade met mango, een wokgerecht met paprika en honing en een makkelijke soep.

3 lekkere recepten met witloof
© Pixabay.com

1. Witloofsalade met mango en sinaasappel

Ingrediënten voor 4 personen:
• 5 witloofstronkjes
• 1 mango
• 1 handsinaasappel
• Handje walnoten
• 2 el mayonaise
• 2 el yoghurt
• 1 tl kerriepoeder
• Zout en zwarte peper naar smaak

Bereidingswijze:
1. Snijd de onderkanten van de witloof af, halveer de stronkjes en verwijder de harde kern. Snijd de witloof daarna in smalle reepjes.
2. Snijd de schil van de sinaasappel. Snijd hierbij ook het witte laagje en het vliesje mee.
3. Maak de partjes van de sinaasappel los en verwijder de vliesjes.
4. Snijd de mango in blokjes en hak de walnoten grof.
5. Meng de mayonaise, yoghurt, kerriepoeder, zout en peper tot een gladde dressing.
6. Doe alles bij elkaar in een grote kom en meng goed door elkaar.
7. Eet je de salade niet meteen (helemaal) op? Voeg de walnoten dan pas net voor het serveren toe, zodat ze lekker stevig blijven.

Tip: houd je van pittig? Dan kan je een (half) rood pepertje fijnsnijden en door de dressing doen!

2. Wok met witloof, paprika en honing

Ingrediënten voor 4 personen:
• 300 gram kipfilet
• 5 witloofstronkjes
• 1 rode paprika
• 1 ui
• 2 knoflookteentjes
• 3 eetlepels honing
• ½ theelepel gemberpoeder of 1 cm verse gember
• Peper en zout naar smaak
• Olie

Bereidingswijze:
1. Snijd de onderkanten van de witloof af, halveer de stronken en snijd de harde kern eruit.
2. Snijd de paprika in blokjes of reepjes.
3. Snipper de ui en pers de knoflookteentjes.
4. Gebruik je verse gember? Schil en rasp deze dan.
5. Snijd de kipfilet in blokjes.
6. Verhit wat olie in een wokpan en fruit de ui aan. Voeg na een paar minuten de kip, gember en knoflook toe.
7. Strooi wat peper en zout over de kip en schep goed om.
8. Voeg na een paar minuten de witloof en paprika toe.
9. Wok het geheel tot de kip gaar is en de groentes de zachtheid hebben die jij wilt. Je kan ze lekker knapperig laten of juist laten doorgaren zodat ze wat zachter worden.
10. Voeg nog een keer zout en peper aan het geheel toe en schep goed om.
11. Haal de pan van het vuur en meng er twee eetlepels honing door.

Tip: deze wok smaakt heerlijk met rijst of noedels.

Witloofsoep
© Pixabay.com

3. Romige witloofsoep

Ingrediënten voor 4 personen:
• 4 witloofstronken
• 1 aardappel
• 1 ui
• 100 ml kookroom
• 750 ml kip- of groentebouillon
• Klontje boter
• 1 tl tijm (gedroogd)
• Zout en zwarte peper naar smaak
• Optioneel: een theelepel suiker
• Voor de garnering: ham of gerookte zalm

Bereidingswijze:
1. Snijd de onderkanten van de witloof, halveer ze en verwijder de bittere kern. Snijd vervolgens in reepjes. Houd een klein handje witloofreepjes apart om de soep later mee te garneren.
2. Schil de aardappel en snijd in blokjes.
3. Smelt het klontje boter in een pan en fruit de ui hierin aan.
4. Na een paar minuten mag de witloof erbij. Laat dit even mee bakken terwijl je regelmatig roert.
5. Doe de aardappel, bouillon en tijm in de pan. Als je een theelepeltje suiker wilt toevoegen, kan je dit er ook bij doen.
6. Laat het geheel 20 minuten koken, haal de pan van het vuur en maak er een mooie gladde soep van met de staafmixer.
7. Voeg naar smaak zwarte peper en zout toe en roer ook de room door de soep.
8. Verdeel de soep over de kommen en garneer met de witloofreepjes en wat ham of zalm.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *