Duurzame vis kopen is een goede manier om een steentje bij te dragen aan een beter milieu en een gezonde visstand.

Koken met duurzame vis 3 makkelijke recepten
© Pixabay.com

Keurmerken en duurzame vissoorten

Duurzame vis herken je in de winkel aan het MSC-keurmerk als het gaat om wildvangstvis. Wil je verantwoorde kweekvis kopen? Ga dan voor het ASC-keurmerk.
Belangrijk om te weten: deze keurmerken zijn vooral gericht op het milieu en de vispopulatie. Er wordt geen rekening gehouden met dierenwelzijn.
Dit zijn bekende vissoorten die verkrijgbaar zijn met het MSC-keurmerk:
• Zalm
• Makreel
• Koolvis
• Schol
• Tonijn
• Haring

Recept 1:
Zalm en gekruide krieltjes uit de oven

Ingrediënten voor 4 personen:
• 800 gram zalm (4 moten)
• 800 gram krieltjes
• ½ theelepel knoflookpoeder
• ½ theelepel oregano
• 1 theelepel paprikapoeder
• Snuf chilipeper
• Zout en peper naar smaak
• Olijfolie

Bereidingswijze:
1. Verwarm je oven voor op 180 graden.
2. Was de krieltjes goed en snijd ze door de helft. Meng in een kom met de kruiden, zout en wat olijfolie.
3. Verdeel over een bakplaat en zet 20 minuten in de oven.
4. Smeer de zalmmoten in met olijfolie en strooi er peper en zout naar smaak overheen.
5. Na de 20 minuten leg je de zalmmoten op de krieltjes en zet je de bakplaat nog zo’n 15 minuten in de oven.

Let op: de 15 minuten baktijd is bedoeld voor flinke zalmmoten van zo’n 200 gram per stuk. Heb je kleinere moten? Laat de krieltjes dan eerst 25 minuten bakken en voeg pas bij de laatste 10 minuten de zalm toe.

Tip: serveer er een lekker frisse salade bij.

Recept 2:
Quinoasalade met tonijn

Ingrediënten voor 4 personen:
• 250 gram quinoa
• 2 blikjes tonijn
• 250 gram cherrytomaatjes
• 1 komkommer
• 1 gele of rode paprika
• 1 avocado
• Sap van ½ citroen
• 2 eetlepels olijfolie
• Zout en zwarte peper naar smaak

Bereidingswijze:
1. Kook de quinoa volgens de aanwijzingen op de verpakking en laat afkoelen.
2. Laat de tonijn uitlekken.
3. Snijd de komkommer, paprika en avocado in stukjes.
4. Halveer de cherrytomaatjes.
5. Maak een dressing van de citroensap, olijfolie, peper en zout.
6. Meng alle ingrediënten door elkaar.

Tip: wat verse peterselie geeft de salade extra smaak.

Duurzame vis
© Pixabay.com

Recept 3:
Marokkaans makreelstoofpotje

Ingrediënten voor 4 personen:
• 1 kilo makreel
• 600 gram aardappels
• 500 gram sperziebonen
• 3 tomaten
• 1 ui
• 2 knoflookteentjes
• Klein bosje verse koriander
• 2 theelepels ras el hanout
• 1 theelepel paprikapoeder
• Zout en peper naar smaak
• Olijfolie
• 250 ml water

Bereidingswijze:
1. Maak de makreel schoon en snijd de vis in grote stukken.
2. Snipper de ui en pers de knoflookteentjes (of hak ze heel fijn).
3. Dop de boontjes en snijd ze in kleinere stukjes.
4. Schil de aardappels en snijd in grove stukken.
5. Snijd de verse koriander fijn en snijd de tomaten in partjes.
6. Verhit wat olijfolie in de pan en bak de ui enkele minuten aan.
7. Voeg hierna de knoflook toe en bak een minuutje mee.
8. Doe alle kruiden, het zout, de aardappels en de sperzieboontjes in de pan. Schep even goed om zodat de kruiden goed verdeeld zijn en de smaken vrijkomen.
9. Leg de tomatenpartjes en makreelstukken er bovenop.
10. Voeg het water toe, doe het deksel op de pan en breng het geheel aan de kook.
11. Zodra het kookt, zet je het vuur zacht. Na 30 minuten kan je aan tafel!

Tip: een handje olijven is hier heerlijk bij.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *