Ontdek hoe een bandenmerk verantwoordelijk werd voor de beroemdste gastronomische gids ter wereld, 120 jaar geleden gecreëerd.

Michelin-gids hoe het allemaal begon en wat elke ster betekent
© Pixabay.com

Tussen het einde van het ene jaar en het begin van het volgende jaar actualiseert de Michelin-gids de sterrenrestaurants van verschillende landen. Daaruit worden gerenommeerde chef-koks gekroond en worden ze nog beroemder. Maar heeft u zich ooit afgevraagd hoe een bandenmerk verantwoordelijk is geworden voor de beroemdste gastronomische gids ter wereld?

Het idee werd in 1900 bedacht door André Michelin, de oprichter van Compagnie Générale des Établissements Michelin, het beroemde bandenmerk dat Bibendum als mascotte heeft.

In de koorts van de autorevolutie besloot André Michelin een gids te creëren om het autotoerisme te promoten. De oprichter wilde dat mensen uit de hele wereld de opkomende automarkt zouden bezoeken, dus besloot hij een stappenplan te maken dat een groep kwaliteitsrestaurants en -hotels voor de doelgroep zou samenbrengen. Zo creëerde André Michelin een emotionele band met de bandenmarkt.

De Michelin-gids kreeg onverwachte proporties en werd de belangrijkste indicator voor de beste restaurants en hotels in Frankrijk en daarna wereldwijd.

De Sterrengids

De Michelin verdeelt vier verschillende gidsen, zijnde de Gourmand exclusief voor Franse restaurants, de Verde onderscheidt het toerisme voor cultureel en architecturaal erfgoed, de Prático is een pocketgids, met essentiële informatie over steden en, ten slotte, de Vermelho, de belangrijkste van het merk en dat onderscheidt de beste restaurants wereldwijd.

Als men zich bewust is van het belang van de sterrenclassificatie, kan het verlies ervan het faillissement van het restaurant betekenen. De verovering kan het op de kaart van de wereldgastronomie zetten.

Het meeste dat een restaurant kan bereiken is drie sterren, wat de betekenis is van een luxe en onberispelijke keuken. Elk jaar worden restaurants beoordeeld om te zien of ze voldoen aan de criteria voor de felbegeerde onderscheiding en of ze kunnen winnen of verliezen in het klassement.

Het winnen van een ster kan een belangrijke groei betekenen voor de eigenaars en chefs van een restaurant, dankzij de grondige evaluatie die de gids uitvoert. Om meer te verdienen, totdat je twee of drie sterren hebt bereikt, moet je de perfectie zoeken, wat in een keuken, met honderden gerechten die dagelijks uitkomen, een zeer moeilijke opdracht is.

De Michelin-gids, aanwezig in 26 landen op 4 continenten, wordt beschouwd als de ‘Bijbel’ van de wereldgastronomie en slechts weinig mensen hebben toegang tot de productie ervan.

Michelin
© Pixabay.com

Wat betekent elke ster in de gids

Een ster
Een zeer goed restaurant in zijn categorie, met een keuken die bereid is volgens een consistente en hoge standaard. Om te bezoeken, als je in de buurt bent.

Twee sterren
Een restaurant met een uitstekende keuken en zorgvuldig bereide gerechten van uitstekende kwaliteit. Het is een omweg waard onderweg.

Drie sterren
Een restaurant dat een bijzondere reis waard is, wat duidt op een uitzonderlijke keuken, waar klanten zeer goed eten. Karakteristieke en precies uitgevoerde gerechten, waarbij gebruik wordt gemaakt van superieure ingrediënten.

Wie is verantwoordelijk voor de beoordeling van de restaurants?

De sterren worden bepaald door bezoeken van de 12 inspecteurs van de zogenaamde ‘rode gids’, die onder andere de kwaliteit van de producten, het kookpunt, de smaken, de creativiteit, de regelmaat van het koken en de kwaliteit/prijsverhouding beoordelen.

Voordat ze in deze functie worden geplaatst, volgen de agenten een opleiding van zes maanden tot een jaar, waarbij ze een meer ervaren inspecteur begeleiden bij evaluaties over de hele wereld, zodat ze overal hetzelfde kwaliteitsniveau kunnen vaststellen.

Restaurants worden niet op de hoogte gebracht van de aanwezigheid van Guia’s agenten tijdens de maaltijd, omdat ze zich anoniem gedragen en zich gedragen als vaste klanten. In sommige uitzonderlijke gevallen, wanneer het nodig is om de keuken te kennen of wat extra informatie te verzamelen, identificeren de agenten zich, maar pas na de evaluatie en betaling van de rekening.

Het aantal bezoeken is afhankelijk van het restaurant. Als u een steraanvrager bent, kunt u gedurende de hele beoordelingsperiode (maart tot december) maximaal drie of vier bezoeken van verschillende inspecteurs ontvangen.

1 reactie op “Michelin-gids: hoe het allemaal begon en wat elke ster betekent

  1. B. Van Damme says:

    Ik geef niet om die sterren. Als het eten lekker is en het restaurant en de keuken zijn proper, dat is voor mij altijd 5 sterren waard.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *