Ben jij iemand die ook zonder alcohol een leuke en gezellige avond kan hebben? Of drink je juist altijd alcohol als je op stap gaat? Als je tot de laatste categorie behoort: we nodigen jou uit om eens een avond niet te drinken.

Een avondje stappen zonder alcohol
© Pixabay.com

Alcoholvrij

Het is zo’n gewoonte als je met een groepje op stap gaat: “Biertje?” Jouw antwoord daarop is dus altijd ja. Waarom eigenlijk? Alleen maar omdat je het lekker vindt? Of denk je er nooit over na en beantwoord je die vraag gewoon altijd positief? Of kan je niet zo goed zonder? Op zich kan alcohol, als je het met mate inneemt, niet zoveel kwaad. Maar waarom zou je het niet eens zonder proberen? Hoe zou de avond voor jou uitpakken als je eens besluit om geen alcohol te drinken?

Vrienden onder elkaar

We begrijpen jou wel. Je hebt je stapavond met vrienden en een biertje hoort er gewoon bij. Zo ken je elkaar en begrijp je elkaar. Je hebt een gezellige avond en daar hoort bier bij. Maar wat als je eens zou besluiten een avond geen alcohol te drinken? Je maten kijken vast vreemd op. Misschien vragen ze of je ziek bent. Een reactie die je in ieder geval kan verwachten is: “doe nou gewoon gezellig joh”. Maar jij bepaalt uiteraard wat je drinkt. Eventueel leg je ze uit dat je eens wil ervaren hoe het is om te gaan stappen zonder alcohol. Eén dingen kunnen we je verzekeren: je hebt ’s morgens nergens last van. Je zal fitter zijn dan na een aantal biertjes. Volgende keer weer? Of doe je het om en om? De kans is in ieder geval reëel dat iemand in de groep jouw voorbeeld volgt, en wie weet volgen er meer. Word jij de trendsetter in jouw vriendengroep?

Een avondje uit met vriendinnen

Het is zo’n gebruik dat jullie waarschijnlijk nooit zullen afschaffen: een avond op stap met alleen dames. Geen mannenpraat, gewoon lekker onder ons. Daar hoort natuurlijk een wijntje bij, of toch niet? Als jij de eerste bent die eens een avond geen alcohol drinkt, dan volgen er vast meer. Hoe gezellig zullen jullie het hebben zonder de gebruikelijke alcohol? Minder gezellig? Of is het net als altijd? Je komt er alleen achter door het eens uit te proberen.

Stappen zonder alcohol
© Pixabay.com

Drinkende mensen kijken

Een leuke bijkomstigheid van zelf niet drinken is dat je beter waarneemt hoe anderen veranderen als ze alcohol drinken. De één wordt lolliger, de ander luidruchtiger. Hoor jij ook tot één van beide categorieën? Schrik je ervan? Wellicht spoort dit gegeven jou aan om de alcohol eens te laten staan.

Een alcoholvrij feestje

Je geeft een feestje. Je koop allerlei lekkers in, inclusief bier, wijn en andere alcoholhoudende dranken. Zo doe jij het altijd, zo doet iedereen het altijd. Als niemand iets verandert, blijven jullie feestjes zo. Durf je het aan om een party te geven zonder alcohol? Of vind je het al een hele stap om (veel) minder alcohol in te kopen dan normaal en dat van tevoren te zeggen tegen je gasten? Je zal zien dat de reacties minder heftig zijn dan jij denkt. Misschien wordt het zelfs een gebruik in jouw familie of vriendengroep. Daar heb jij dan maar mooi een begin mee gemaakt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *