Heb je vrienden of familieleden die vegetariër zijn en wil je hen verrassen met een lekkere vegetarische maaltijd? Dan heb je om te beginnen inspirerende recepten nodig, maar je moet ook weten welk soort vegetarisch dieet ze volgen. Geen idee? Geen nood! Lees verder en ontdek alles wat je moet weten over vegetarisme en enkele overheerlijke vegetarische maaltijden ter inspiratie.

Lekkere vegetarische maaltijden
© Pixabay.com

Wat betekent de term ‘vegetarisch’?

Misschien heb je mensen al horen zeggen dat ze vegetarisch zijn, maar zie je sommigen daarvan gevogelte eten, anderen zuivelproducten en/ of eieren (maar geen vlees of vis), terwijl sommigen niets van dierlijke oorsprong eten.

In feite is het woord vegetarisch niet goed gedefinieerd. Het omvat mensen met een breed scala aan attitudes en eetgedrag met betrekking tot voedingsmiddelen van dierlijke oorsprong. Over het algemeen baseren vegetariërs hun dieet op voedsel van plantaardige oorsprong, maar er zijn verschillende niveaus van vegetarisme, afhankelijk van hoeveel voedsel afkomstig van dieren ook wordt gegeten. Zo kennen we vijf soorten vegetariërs:

1. Een semi-vegetariër eet gevogelte en/of vis, zuivelproducten en eieren, maar geen rood vlees
2. Een lacto-vegetariër consumeert zuivelproducten maar geen vlees, gevogelte, vis of eieren
3. Een lacto-ovo vegetariër eet zuivelproducten en eieren, maar geen vlees, gevogelte of vis
4. Een pescetarian eet vis en andere zeevruchten, maar geen vlees of gevogelte (terwijl eieren en/of zuivelproducten al dan niet worden gegeten)
5. Een veganist eet alleen voedsel van plantaardige oorsprong
6. Een fruitariër en iemand die een zen macrobiotisch dieet volgt, eet niets waarvoor een levend organisme moet worden gedood, en beperkt zijn of haar dieet tot fruit, noten, honing en olijfolie

Lekker vegetarisch eten

Groentenbeignets met zoete chili & zure room

Deze lekkere vegetarische maaltijd voor vier personen kost je slechts 35 minuten van je tijd. Als ingrediënten heb je nodig:
½ kopje zelfrijzend bakmeel
½ theelepel bakpoeder
½ kopje karnemelk
2 eieren
½ kopje geraspt kaas
2 sjalotjes, fijngehakt
2 kopjes overgebleven geroosterde groenten, gehakt
1 bosje broccoli, fijngehakt
1 eetlepel olijfolie
1 middelgrote rijpe avocado, in plakjes
4 eetlepels zure room met verlaagd vetgehalte, om te serveren, optioneel
2 eetlepels chilisaus, om te serveren, optioneel

Bereidingswijze:
Doe de bloem, het bakpoeder, de karnemelk en de eieren in een grote kom. Klop alles samen tot een gladde massa. Voeg de kaas, sjalotten, groenten en broccolini toe. Kruid met peper en roer om alle ingrediënten goed te mengen. Verhit vervolgens de olijfolie in een grote koekenpan met antiaanbaklaag en zet deze op middelhoog vuur. Laat vervolgens ¹/³ van een kopje mengsel in de pan vallen en maak het mengsel wat plat. Bak beignets in porties van drie of vier, 2 tot 3 minuten aan elke kant, of tot ze goudbruin en gaar zijn. Om dit geweldig gerecht af te werken: stapel drie beignets op elk bord en werk nadien af met avocado, zure room en zoete chilisaus.

Gnocchi
© Pixabay.com

Gnocchi met lentegroenten

Ingrediënten:
500 g verse pompoen gnocchi, 2 teentjes knoflook, 350 g gemengde tomatenmix, 1 bosje asperges, 200 g bevroren bonen zonder dop, een handvol verse basilicumblaadjes en 60 g geitenkaas.

Bereidingswijze:
Verhit een eetlepel olijfolie in een wok op middelhoog vuur. Voeg de gnocchi toe; kook 5 tot 10 minuten, schud de pan vaak tot de gnocchi goudbruin en knapperig is. Voeg de knoflook toe en bak verder gedurende 30 seconden. Giet vervolgens de gnocchi over in een kom. Voeg nadien opnieuw een 1 eetlepel olie toe aan de pan. Voeg de tomaten, bonen en asperges toe en roerbak deze gedurende 1 tot 2 minuten of tot de tomaten zacht worden. Nadien giet je de gnocchi bij de groenten. Breng het geheel op smaak met peper. Voeg basilicum toe en meng goed. Verdeel alles over vier borden en garneer met verkruimelde geitenkaas om te serveren.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *