Voor velen lijkt het stresserend, een hoop vrienden uitnodigen en dan ook nog je beste kookkunsten bovenhalen. Dat hoeft echter helemaal niet zo te zijn. Met de juiste voorbereidingen tover jij in no time een heerlijke menu op tafel die je vrienden zeker weten zullen appreciëren. Nog een streepje muziek en een leuke tafeldekking erbij en je bent klaar voor een gezellige avond bij je thuis!

© Pexels.com

Werk met een thema

Heb je geen of weinig inspiratie? Dan kan het handig zijn om met een thema te werken en deze als rode draad te gebruiken voor heel je menu, inclusief drankjes en tafelaankleding. Denk bijvoorbeeld aan een Italiaanse avond waarbij je gerechten serveert die typisch Italië zijn zoals antipasti, pasta,… Het is ook fijn om een aangepaste wijn uit te kiezen die goed bij je gerechten past en die bij voorkeur ook Italiaans is. Een thema hoeft niet per se een land te zijn, het kan bijvoorbeeld ook een feestdag zoals Pasen zijn, of een seizoen zoals bijvoorbeeld een hele herfstmenu. 

Maak een mix van gerechten 

Als je een hele vriendengroep uitnodigt is het aangeraden om rekening te houden met ieders smaak en dieetvoorkeuren. Misschien zijn er wel vegetariërs, veganisten of personen met bepaalde allergieën? Wat je dan kan doen is allerlei kleine gerechtjes serveren zodat er voor ieder wat wils tussen zit. Je kan ook een buffet maken waarbij iedereen zelf kan opscheppen wat hij of zij lekker vindt. 

Plan vooruit

Als je je menu van tevoren bedenkt hoef je de dag van je dinertje niet te stressen en heb je voldoende tijd om inkopen te doen. Bepaalde gerechten kan je misschien zelfs een dag op voorhand maken zodat je ze enkel nog hoeft op te warmen wanneer je gasten er zijn. Ook dat bespaart je vast een hoop stress en het geeft je op de avond zelf meer ruimte om met je gasten bezig te zijn in plaats van in de keuken te staan zweten. 

© Pexels.com

Vergeet ook drankjes en een dessert niet

Zorg dat je voldoende drank in huis hebt voor een hele avond. Het is fijn als je een originele aperitief bedenkt en als je wijnen uitkiest die goed passen bij je menu. Ken je niet zoveel van wijn? Dan kan het de moeite lonen om eens deel te nemen aan een wijnproeverij of om je beter te informeren door blogs of boeken te lezen. Zo serveer jij vanaf nu de ideale wijn bij jouw etentjes. De avond ideaal afsluiten doe je met een lekker dessert. Dat hoeft niet ingewikkeld te zijn. Een lekkere tiramisu of een klassieke dame blanche zullen zeker weten in de smaak vallen bij jouw gasten en jij hoeft na een avondje hosten niet terug je keuken in te kruipen!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *