Lachen is gezond, maar niet iedereen laat graag zijn of haar tanden zien. Er zijn een aantal dingen die je kunt doen om een schoon en stralend gebit te krijgen en te houden. Een goede verzorging van je mond en gebit is daarbij heel belangrijk. Ook wat je eet en drinkt heeft invloed. Hieronder een aantal tips voor een stralende glimlach.

Alles voor een stralende glimlach
© Pixabay.com

Poets je tanden
Het is belangrijk om tenminste twee keer per dag je tanden te poetsen. De meesten van ons doen dat ook wel. ‘s Morgens na het opstaan en voor het naar bed gaan zijn de ideale momenten. Tanden poetsen houdt je tanden schoon en je poetst allerlei etensrestjes van je gebit. Als er etensrestjes achterblijven, dan gaan daar bacteriën ontstaan die de gezondheid van je mond en tanden kunnen aantasten. Neem ook je tong mee in de poetsbeurt en je tandvlees. Met een zachte massage van je tandenborstel houd je je tandvlees in goede conditie. Op je tong blijven ook vaak bacteriën achter en daarom is het verstandig om ook je tong lichtjes mee te nemen met je tandenborstel.

Poetstechniek
Een goede poetstechniek is essentieel. Het beste kun je je tanden poetsen en dan een hoek van 45 graden aanhouden. Vuil kan zich ook gemakkelijk aan de achterkant van je tanden ophopen. Dit kun je het beste reinigen door je tandenborstel verticaal te houden.

Een goede tandenborstel
Kies je tandenborstel zorgvuldig uit. De haren van je tandenborstel moeten niet te dik zijn, want ze moeten goed tussen je tanden kunnen komen. Vervang je tandenborstel regelmatig voor een nieuwe. Vaak worden elektrische tandenborstels aangeraden, ook door tandartsen. De poetsbeurt is veel effectiever door de ronddraaiende bewegingen. Je hoeft de borstel eigenlijk alleen maar te begeleiden.

Flossen en tandenstokers
Naast je dagelijkse poetsbeurten is flossen een goede aanvulling. Het flossen kun je doen met flosdraad of met tandenstokers of ragers. Met deze middelen kun je goed tussen je tanden komen, juist op de plekken waar je met de tandenborstel niet zo goed bij kan komen. Één keer per dag is voldoende. Zo hou je alle moeilijk bereikbare plekjes ook goed schoon.

Stralende glimlach
© Pixabay.com

Mondwater
Goed spoelen met mondwater helpt de laatste achtergebleven etensresten en bacteriën op te ruimen. Mondwater komt in alle hoekjes van je mond en tussen je tanden en is een waardevolle aanvulling op je mondverzorging.

Voeding
Gezond eten is belangrijk voor je gezondheid en dus ook voor de gezondheid van je mond. Vooral vezelrijke groenten als broccoli en wortels zorgen voor schone tanden. Ook fruit is goed. Met name het zuur in appels en aardbeien helpt zelfs mee voor wittere tanden. Spoel wel daarna even je mond, want als het zuur te lang op je tanden achterblijft, dan wordt het glazuur juist weer aangetast. Overigens is spoelen na koffie of wijn bijvoorbeeld, ook beter voor (de kleur van) je tanden. Beperk snacks tot een minimum en zeker niet snacken na de avondpoetsbeurt.

Kauwgum
Suikervrij kauwgum met xylitol voorkomt ook tandbederf. Een van de bacteriën die je tanden kan aantasten is de streptococcus mutans en die kan niet tegen xylitol. Dus lekker kauwen, dan maken de bacteriën geen kans om je tandglazuur aan te tasten.

Topconditie
Zoals je ziet kun je zelf best veel doen om je gebit gezond te houden. Houd met deze tips je gebit in topconditie.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *