Nog niet zo lang geleden was het nog normaal om veertig jaar lang voor één en dezelfde baas te werken. Als je op je 18e begon met werken, dan hoefde je eigenlijk geen werk te zoeken tot je met pensioen of met de vut ging. Die tijden zijn voorbij: de arbeidsmarkt is tegenwoordig enorm flexibel. Het is voor onze generatie vele malen makkelijker geworden om switch te maken in onze carrière.

Toch maakt dat het voor anderen weer veel lastiger en voor sommigen is die flexibele kant juist iets negatiefs. Want wat doe je als je op je 37ste of 53ste wordt ontslagen? Kom je dan nog wel aan zo’n leuke baan als wat je had? In dit artikel geven we je een aantal tips over hoe jij aan een leuke baan kan komen.

© Pexels.com

Een draai maken

Het is helemaal niet makkelijk voor een (laten we voor het voorbeeld zeggen) scheepsbouwer om te schakelen naar een kantoorbaan. Net zomin als voor een directeur van een middelbare school om bij een oliemaatschappij aan de slag te gaan. Dat is zeker het geval als je al wat ouder bent en toch iets minder makkelijk nieuwe dingen aanleert. Toch zijn er manieren om een draai te maken als dat nodig is. Er zijn verschillende soorten stages, maar ook cursussen en trainingen kunnen ervoor zorgen dat je aan de slag kunt bij een bedrijf waar je nooit gedacht had om te gaan werken. Zoek dus niet alleen vacatures bij dat wat je kunt, maar laat ook bij andere bedrijven zien dat je bereid bent te werken en te leren.

Een cv spekken

Het is ook erg belangrijk om in het geval van werkloosheid te blijven werken aan je cv. Het is soms niet genoeg om enkel één baan 20 of 30 jaar te hebben gedaan, het is belangrijk om het wat smeuïger te maken. Je kunt denken aan het leren van een andere taal, maar ook stagelopen bij een andere instantie. Een goede manier om je cv te spekken is om vrijwilligerswerk te doen: iemand met veel ervaring in vrijwilligerswerk heeft altijd een beentje voor bij een sollicitatie.

Uitzendbureaus

Het heeft altijd een beetje een ‘suf’ karakter, uitzendbureaus. Dat hoeft het echter helemaal niet te zijn. Er zijn hele leuke en flamboyante bedrijven die mensen helpen aan een baan. Bij recruitment bijvoorbeeld, kun je met verschillende skills al snel aan de slag. Het bedrijf brengt je in contact met bijvoorbeeld landbouw vacatures in zowel binnen- als buitenland. Er zijn veel bedrijven en ondernemers die de werving en selectie uitbesteden aan zo’n uitzendbureau en op zoek zijn naar ervaren mensen zoals jij.

© Pexels.com

Sta op en ga wat doen

Alles wat je doet om een baan te vinden, helpt mee. Ga dus vooral niet in zak en assen zitten en denken dat je nergens meer goed voor bent. Er zijn echt nog wel banen te vinden, ook al ben je de vijftig al gepasseerd: juist jouw ervaring in welke sector dan ook helpt mee om bestaande ondernemingen en bedrijven te helpen groeien. Wijsheid komt met de jaren, zeggen ze: dus schaam je niet voor je leeftijd en laat zien wat je in huis hebt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *