Heb je last van gezwollen ogen, handenvoeten, of overgang vocht vasthouden tijdens de menopauze? Dan merk je mogelijk zelfs dat je ringen te strak zitten of je schoenen niet meer passen. Dit zijn allemaal tekenen dat je vocht uit balans is. Andere tekenen zijn onder meer een strak aanvoelende huid, beperkte gewrichtsbeweging of een gevoel van zwaarte. Hoe je een goede vochtbalans krijgt tijdens de menopauze, lees je hier.

© Pexels.com

Waarom raakt mijn vochtbalans uit evenwicht tijdens de menopauze?

Om te begrijpen waarom een goede vochtbalans tijdens de menopauze belangrijk is, moet je weten waardoor je vocht uit balans raakt. Een goede balans is een evenredige verhouding tussen de hoeveelheid water dat je binnenkrijgt en de hoeveelheid dat je verliest door uitscheiding. Denk hierbij aan zweten en naar het toilet gaan.

Ongetwijfeld weet je dat de nieren hier een belangrijke rol in hebben, maar wist je dat ook oestrogeen een ondergeschikte rol speelt? Daarom zal je als je dichter bij de menopauze komt, meer vocht gaan vasthouden en het ook moeilijker hebben om het kwijt te raken.

De nieren helpen bij het reguleren van de hoeveelheid aquaporine 2-kanalen in de nierkanalen. Als je veel van deze kanalen hebt, zal je meer vocht vasthouden. Heb je niet veel van deze kanalen, zal je veel vocht kwijtraken tijdens het plassen.

Oestrogeen speelt een rol bij het reguleren van het aantal kanalen in de nieren. Een hoog niveau betekent minder kanalen en een laag niveau meer kanalen.

Hoe behoud ik de controle over mijn vocht?

Naast het in balans houden van je oestrogeengehalte, spelen nog andere factoren een ondergeschikte rol bij een goede vochtbalans tijdens de menopauze. Denk hierbij aan uitdroging of dehydratatie, toenemende uitscheiding via zweten of een gebrek aan beweging.

Uitdroging

Wanneer je niet genoeg drinkt, houdt je lichaam al het water vast dat het in het systeem heeft. Door meer te gaan drinken, kan je je lichaam het signaal geven dat er een overvloed aan water beschikbaar is en dat het dus geen water meer hoeft vast te houden. Probeer wel dranken die je uitdrogen te minimaliseren, zoals koffie, thee en alcohol.

Toenemende uitscheiding via zweten

Dit kan een mes zijn dat aan twee kanten snijdt, want voor sommige vrouwen kan hitte opvliegers veroorzaken. Maar als je lichaam vocht vasthoudt tijdens de menopauze, overweeg dan stoombaden en infraroodsauna’s als je ze kunt verdragen om meer vocht uit te scheiden via zweten.

© Pexels.com

Gebrek aan beweging

Beweging is voor ieder mens belangrijk. Maar als je de menopauze nadert of er al in zit, is voldoende beweging nog belangrijker voor een goede vochtbalans. Zeker als je langdurig zit of staat.

Het lymfestelsel heeft geen pomp, het beweegt tegen de zwaartekracht in door spiercontractie. Je moet dus bewegen om het op gang te brengen door te wandelen, te zwemmen, te joggen of een andere activiteit. Een alternatief zijn manuele therapieën zoals massage, lymfedrainage, acupunctuur of chiropractische behandelingen.

Is vochtophoping gevaarlijk?

Als je geen goede vochtbalans hebt en vocht ophoopt in het lichaam door de redenen die hierboven zijn vermeld, is het niet gevaarlijk maar wel belangrijk dat je er iets aan doet. Een goede vochtbalans zorgt voor meer vitaliteit, een gezondere huid en meer. Maar het kan ook een teken zijn dat er iets ernstigers aan de hand is. Als de symptomen plotseling opkomen of niet reageren op de bovenstaande aanbevelingen, raadpleeg dan je arts om andere onderliggende oorzaken uit te sluiten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *