De geboorte van je baby is ongetwijfeld een van de mooiste momenten die een ouder kan meemaken. Nadat je enkele maanden vol spanning en enthousiasme hebt uitgekeken naar de komst van je baby, kan je je kleine spruit eindelijk in de armen nemen. Hoewel je geniet van de roze wolk waar je op zweeft, moet je tussendoor ook wel enkele administratieve zaken in orde brengen. Kom jij nu even volledig uit de lucht gevallen? Lees dan zeker verder om te weten wat er jou te doen staat.

© Pexels.com

Bezoekje aan het gemeentehuis

Hoewel de kennisgeving van de geboorte aan de Burgerlijke Stand niet de taak van de ouders is, is de aangifte van de geboorte dat wel. Binnen de 15 dagen na de geboorte moet een van de ouders de geboorte aangeven bij de Burgerlijke Stand van de gemeente waar je baby geboren is. Hiervoor neem je het medisch geboorteattest mee dat de arts of de vroedvrouw jou gegeven heeft in het ziekenhuis. Je moet dan ook de voor- en familienaam meedelen. De voornaam kan je zelf kiezen, tenzij het natuurlijk gaat om bijvoorbeeld een aanstootgevende of bizarre naam. De familienaam kan de de familienaam van de moeder, vader of een combinatie van beide zijn. De vader of meemoeder kan ook nog het kind erkennen wanneer jullie niet getrouwd zijn. Doordat je als vader of meemoeder het kind erkent, heb je dezelfde rechten en plichten als de moeder ten opzichte van het kind. Voor de erkenning moeten echter beide ouders naar de Burgerlijke Stand gaan. Dit kan wel op verschillende momenten: bij de geboorteaangifte zelf, maar ook voor de geboorte met een attest van de vermoedelijke bevallingsdatum of zelfs na de geboorte. 

Groeipakket aanvragen

Wanneer je de geboorte van je baby aangeeft bij de Burgerlijke Stand, krijg je een uittreksel uit de geboorteakte. Hiermee kan je onder meer het Groeipakket aanvragen. Het Groeipakket is de vroegere kinderbijslag en bestaat uit de gezinsbijslagen en andere financiële tegemoetkomingen die je als gezin krijgt van de Vlaamse overheid. Zo krijg je onder meer een Startbedrag, vroeger kraamgeld of geboortepremie genoemd, van € 1.190,68 bij de geboorte van je baby. Je krijgt ook een vast maandelijks basisbedrag. Hoeveel dit maandelijks bedrag precies is, hangt onder meer af van je gezinssituatie. Je hoeft trouwens niet tot de geboorte te wachten om het Startbedrag aan te vragen. Dit kan al vanaf 4 maanden voor de bevallingsdatum, hiervoor heb je wel een zwangerschapsattest nodig. Na de bevalling hoef je dan enkel nog het geboorteattest van de Burgerlijke Stand aan je kinderbijslagfonds te bezorgen.

© Pexels.com

Je kind aansluiten bij het ziekenfonds en de hospitalisatieverzekering

Het uittreksel uit de geboorteakte heb je niet enkel nodig om het Groeipakket aan te vragen, maar ook om je kind te laten aansluiten bij je ziekenfonds. Je bent trouwens verplicht om je kind hierbij te laten aansluiten. Doe dit dus zo snel mogelijk. Het kind wordt dan ingeschreven als een persoon ten laste van een van de ouders. Wanneer je een kind ten laste neemt, krijg je namelijk een belastingvoordeel. Je kan je kind ook laten aansluiten bij je hospitalisatieverzekering, al is dit dan weer niet verplicht. Wel wordt dit aangeraden omdat ziekenhuisfacturen vaak hoog op kunnen lopen.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *