Het kopen van een nieuwe radiator kan behoorlijk wat kopzorgen opleveren. Het is immers een investering die invloed heeft op zowel het wooncomfort als de energierekening van het huis. Het is fijn om een zo weloverwogen mogelijke keuze te kunnen maken. Lees daarom hier alles wat je wilt weten over het kopen van een radiator.

© Pixabay.com
  1. Vermogen

Doorgaans denkt men in de eerste plaats aan de prijs van de radiator. Dit is natuurlijk begrijpelijk: je kunt iedere euro maar één keer uitgeven. Echter, in het geval van een radiator betekent goedkoop dikwijls duurkoop. Dit heeft met name te maken met het vermogen, ofwel de warmteafgifte van een goedkope(re) radiator. Goedkope leveren vaak relatief weinig vermogen. Dat is geen probleem in kleine ruimtes, maar wel als deze een relatief grote ruimte moet verwarmen. Bepaal daarom vooraf het benodigde vermogen van de aan te schaffen radiator. Hiervoor kun je eenvoudig een capaciteitsberekening maken. Je moet hierbij letten op de grootte van de ruimte, het aantal ramen, de isolatiewaarde en de ligging van je woning. Je kunt deze berekening ook laten uitvoeren door een professional of leveranciers als CVkoopjes.

  1. Vorm

Radiatoren zijn verkrijgbaar in zowel horizontale als verticale uitvoeringen. De meeste radiatoren worden horizontaal onder het raam geplaatst. Dit is dan ook de beste plek om een radiator te monteren, omdat je hier het meeste rendement behaald. Het komt echter ook voor dat een radiator verticaal geplaatst moet worden. Dit gebeurt meestal als er onvoldoende ruimte is voor een horizontale radiator, veelal in de badkamer, hal of keuken.

© Pixabay.com
  1. Stijl

Je wilt natuurlijk ook dat de radiator er stijlvol uit zijn. Alhoewel radiatoren per definitie niet een lust voor het oog zijn, is er tegenwoordig van alles mogelijk op het gebied van stijl. Kies bij voorkeur voor een tijdloos model, zodat deze de komende jaren prima in jouw woning te integreren is. Wil je het iets gedurfder? Dan kun je er ook voor kiezen om de radiator tot dé eyecatcher van het interieur om te toveren. Kies dan voor een bijzondere designradiator.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *