Deze vraag horen we meer en meer vandaag de dag. De huizenmarkt mag dan al wat afkoelen, toch trachten heel wat meer mensen dan vroeger hun huis te verkopen zonder makelaar. Ze blijken de toegevoegde waarde niet meer te zien en zijn er van overtuigd dat ze hun woning kunnen verkopen zonder makelaar. Maar is dat wel zo?

© Pixabay.com

Digitaliseren heeft de vastgoedmarkt door elkaar geschud

Vandaag de dag hoeven er geen affiches meer aan makelaarskantoren gehangen te worden of kranten uitgeplozen. Het verkopen van een woning met of zonder makelaar gebeurt nu vooral digitaal. Dit betekent dat de consument nu ook makkelijker zelf zijn huis kan verkopen zonder makelaar. In principe kan iedereen een zoekertje plaatsen op een vastgoedsite -en/of platform. Bovendien vallen er online zoveel standaardcontracten te vinden, dat ook daar een goed geïnformeerde particulier, best zijn woning kan verkopen zonder externe hulp.

Nieuwe spelers op de markt

Niet alleen hebben de makelaars het steeds moeilijker om hun toegevoegde waarde te bewijzen, er zijn ook andere spelers op de markt gekomen. Meer en meer platformen zien het levenslicht en ook gespecialiseerde bedrijven die de woning komen bekijken en meteen een bod doen om de woning zelf te kopen. Dit bod is altijd marktconform en dus een zeer correcte prijs. Hun bedoeling is een nieuw project neer te zetten op de locatie of uw bestaande woning te renoveren en dan te verkopen. Al deze nieuwe spelers brengen vastgoedmakelaars in de verdrukking. Een huis verkopen zonder makelaar voelt voor heel wat mensen dan ook aan als een logische evolutie.

De meeste woningen worden via vastgoedmakelaars verkocht

Een woning verkopen zonder makelaar mag dan meer en meer voorkomen, de meeste vastgoedmakelaars houden goed stand. Er worden nog steeds massaal woningen verkocht via de klassieke weg. Kwalitatieve vastgoedmakelaars lijken dan ook nog steeds hun plaats in de markt te hebben. Zeker voor mensen met weinig tijd of echt geen kennis van zaken is een woning verkopen zonder makelaar vaak geen optie. Bij het verkopen van een huis komt toch wel wat administratie kijken en vergeet ook niet de tijd die in het ontvangen van mensen kruipt. Dit zorgt ervoor dat er nog steeds een mooie markt voor handen is.

© Pixabay.com

Met of zonder makelaar uw huis verkopen? Het blijft een persoonlijke keuze

Of u al dan niet uw woning wenst te verkopen zonder makelaar of met, is een persoonlijke keuze die van een aantal factoren afhangt. Weet dat de commissies van de makelaar de voorbije jaren onder druk staan en dat er vaak een minder hoog percentage dient betaald te worden dan vroeger. Nu de huizenprijzen zijn gestegen, dus het kan een flink bedrag blijven. Aan u om de knoop door te hakken, maar weet dat een woning verkopen zonder makelaar zeker geen unicum meer is.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *