Breien is weer helemaal terug. Een aantal jaar geleden had breien en handwerken in het algemeen een nogal stoffig imago, maar dat is niet meer. Breien is niet meer voor oma’s. Breien is voor iedereen. De leukste patronen zie je langskomen in de vrolijkste kleurtjes. Met ribbelsteek, tricotsteek, kabelsteek of boordsteek, de mooiste projecten zie je voorbij gaan.

Breien is hip
© Pixabay.com

Insteken, omslaan, doorhalen en af laten glijden
Weet je nog hoe het ging? Ik moest het aan mijn moeder vragen. Hoe zet je ook al weer steken op je naalden. En insteken, omslaan, doorhalen en af laten glijden. Niet te los, niet te vast. De pennen tikken er op los. Het is leuk. Dikke naalden met mooi grof breiwerk en dikke wol, of juist dunne naalden en een fijn breiwerk groeit onder de naalden uit. Breiwol is te vinden in mooie kleuren, mooie structuren, overlopende kleuren, alles is mogelijk. Van een recht toe recht aan sjaal met een hippe structuur, tot truien, stola’s en andere kunstwerken. Breien is helemaal terug en het is leuk!

Breihulp
Ben je niet zo door de wol geverfd, of zijn je breitechnieken gewoon ver weg gezakt? Geen nood. Youtube leert je de kleine steekjes. Boeken over breien zijn overal te krijgen. Zowel voor dummies als gevorderden. Met eenvoudige patronen tot de meest ingewikkelde. En op social media schieten breigroepjes als paddenstoelen uit de grond. Zelfs fysieke breiclubjes of breicafé’s zie je ontstaan en dat is echt niet voor oude dames alleen. Dus heb je hulp nodig bij ingewikkelde problemen of vind je het gewoon gezellig om samen te breien, zoek een leuke groep of club die bij je past, of stroop youtube af voor instructievideo’s.

Retro
Niet alleen breien maakt zijn comeback. Ook haken, macramé en zelf kleding naaien is weer helemaal terug. DIY (do it yourself) is weer helemaal van deze tijd. En waarom ook niet, het is leuk. Er zijn veel moderne patronen te vinden. Saai en stoffig is niet meer wat je in één zin gebruikt met breien. Stola’s, omslagdoeken, truien, sjaals in leuke patronen en moderne kleuren zijn overal te vinden. Handwerktijdschriften worden nieuw leven in geblazen en in veel winkels vind je weer een wol-afdeling waar de leukst bollen te vinden zijn.

Breien
© Pixabay.com

Interieur
Zelfs huisinrichting en interieurstijlen doen mee in deze trend. Waarom zou je alleen kleding breien, terwijl er hele leuke woonaccessoires te breien zijn. Woondekens zelf breien, poefjes, plaids, kussens of zelfs lampenkappen. De leukste creaties komen langs. Met knopen of koorden. Met kabels of andere ingewikkelde patronen, of gewoon recht toe recht aan, maar dan met naalden tien en een stoere dikke draad. Als je gaat zoeken op internet kun je oneindig veel leuke ideeën opdoen om trendy interieuritems te breien. Dus laat je inspireren en pak je breinaalden erbij.

Mannen die breien
Waar je je het jaren geleden amper kon voorstellen, hoewel ze er mogelijk toen ook wel waren, zijn er nu ook steeds meer mannen die fan zijn van breien. Een van de beste argumenten is dat breien eigenlijk mannenwerk is. Matrozen breiden aan boord van hun schepen en ook schaapherders breiden warme truien van hun eigen schapenwol.

Rustgevend
Breien is rustgevend, eigenlijk als mediteren. Is het daarom dat we in deze tijd aan het breien zijn geslagen? Maar het is een feit, we breien weer enthousiast.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *