Kinderen opvoeden is de meest complexe job die je ooit zult hebben. Het verloopt allemaal soepeler als je richtlijnen worden gegeven over hoe het moet en daarom zijn we hier! Wij hebben enkele tips verzameld om je te helpen.

Handige tips om je kind op een veilige manier zelfstandiger te maken
© Pixabay.com

Wat doe je beter niet?

Probeer te voorkomen dat je ruzie maakt met je kind of dat wat je zegt of doet zich uiteindelijk tegen je keert. Als je het niet eens bent met je kind, leg dan uit waarom en vertel hem of haar hoe je tot een compromis kunt komen. Zolang kinderen weten dat er van hen gehouden wordt, ze verzorgd worden en dat je alles doet om hen veilig te houden, zijn er weinig grote misverstanden in het opvoeden van kinderen. Er zijn echter enkele belangrijke zaken waarmee je rekening moet houden:
– Jij bent het belangrijkste rolmodel in het leven van je kind.
– Je kind heeft behoefte aan consistentie, routines en grenzen.
– Ook kinderen zijn individuen – wat voor het ene kind werkt, werkt mogelijk niet voor het andere.

Kinderen hebben grenzen en keuzes nodig

Je kind heeft regels en limieten nodig om zich veilig te voelen. Wat ook belangrijk is, is dat jonge kinderen begrijpt waarom jij belangrijke beslissingen in hun plaats neemt. Naarmate je kind ouder wordt, krijgt het meer te zeggen over wat er in zijn of haar leven gebeurt.

Zelfs als je kind nog jong is, heeft het baat bij zelf bepaalde beslissingen nemen. De reden hiervoor is omdat je kind leert van het maken van goede en slechte keuzes. Als je je kind blijft behoeden blijft voor slechte keuzes door alles voor hem of haar te beaplen, leert je kind niets (behalve dat mama en papa het wel voor hem of haar regelt). Soms is het breken van de limieten die je stelt een goede manier voor kinderen om in opstand te komen en hun onafhankelijkheid op een veilige manier te laten gelden – ze testen beter hun limieten thuis dan in de samenleving.

Kind zelfstandig maken
© Pixabay.com

Nog meer tips

Wees altijd eerlijk

Als je kind iets wil dat je je onmogelijk kunt veroorloven voor zijn of haar verjaardag, is het beter om dat meteen te zeggen dan hem of haar te laten hopen en uiteindelijk teleur te stellen. Kinderen hebben ook eerlijke antwoorden nodig over het leven en de dood, seksualiteit, ouderlijke fouten en wereldnieuws. Houd je antwoorden echter passend bij de leeftijd en bied je excuses aan als je een fout hebt gemaakt.

Toon interesse

Kinderen moeten weten dat je in hen geïnteresseerd bent en tijd met hen wilt doorbrengen. Dit betekent dat je tijd besteedt aan het spelen met lego, het aankleden van poppen, het gooien van ballen, het bakken van een cake, het luisteren naar een gedetailleerd verslag van hoe een sportwedstrijd, dansles of dag op school verliep, en zoveel meer. Hierbij zul je vaak plezier hebben, veel leren en het helpt je om jong en verbonden te blijven.

Het is belangrijk om zoveel mogelijk van je kind te weten, zodat je herkent wanneer ze zich anders gaan gedragen. Door je kind te leren kennen, zul je zien wanneer hij of zij van streek of bezorgd is of zich niet goed voelt. Hierdoor weet je beter hoe je je kind moet ondersteunen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *