Ruzie zien we als iets negatiefs. Moeten we ruzie daarom vermijden? Als je op de juiste manier ruzie maakt, is dat juist positief. Het gaat mis, omdat we op de verkeerde manier ruzie maken. De ruzie zelf is een teken van een goede relatie. Wat is nu die kunst van het ruziemaken en waarom heeft ruzie ook positieve kanten?

Ruzie maken is een kunst
© Pixabay.com

De positieve kanten van ruzie

Niemand houdt van ruzie, maar soms is ruzie wel nodig om zaken op te helderen. Ruzie is vaak een signaal dat je grens bereikt is. Tijdens een ruzie spreek je uit wat je echt dwars zit. Dat maakt niet alleen veel dingen duidelijk aan de ander, maar lucht je ook op. Als je uiteindelijk samen tot een goede oplossing komt van het conflict versterkt dat jullie relatie. Soms leidt het tot het verbreken van een relatie, omdat duidelijk wordt, dat jullie problemen niet opgelost kunnen worden. Dit is heel verdrietig, maar ook dat zorgt voor duidelijkheid.

Soorten ruziemakers

Ruziemaken heeft dus ook positieve kanten. Om de kunst van het ruziemaken goed te verstaan, is het van belang dat je weet welke type ruziemaker je zelf bent en welke ruziemaker je tegenover je hebt. Vermijd jij het liefst conflicten en krop je daarom alles op? Dit doe je net zolang tot je grens bereikt is en je uit elkaar barst van woede. Voor jezelf is het belangrijk om het niet zover te laten komen. Heb je ruzie met iemand die alles opgekropt heeft? Laat die persoon zijn woede uiten en blijf rustig. Als hij gekalmeerd is, kom je vaak tot een gesprek. De vluchter en de ontwijker houden niet van ruzie maken. De ontwijker gaat liever over zijn grenzen heen, dan de confrontatie aan te gaan. De ontwijker doet alsof er geen conflict is en de vluchter gaat er vandoor. Soms is afstand nemen van een conflict goed om later rustig te kunnen praten, maar dat is niet altijd het geval.
De vechter gaat bij een opkomend conflict juist meteen in de aanval. Hierdoor loopt elke vorm van kritiek uit de hand. Ook zijn er mensen die uit onmacht vanalles kapot maken. Dit leidt soms tot onherstelbare schade, zeker als er fysiek geweld aan te pas komt.

Ruzie
© Pixabay.com

Hoe maken we ‘goed’ ruzie?

Om goed ruzie te maken moet je luisteren naar wat de ander te zeggen heeft. Stel vragen en reageer op wat de ander gezegd heeft. Praat niet teveel, maar luister vooral. Hou je bij het onderwerp en haal er geen andere zaken uit het verleden bij. Kwets de ander niet. Probeer als het kan, ook een grapje te maken, zodat de elektriciteit uit de lucht is. Ben je een opkropper of een vermijder? Probeer op een ontspannen moment het gesprek aan te gaan. Hou het bij jezelf en vertel in kleine stapjes wat je dwars zit. Soms helpt het ook om dit op te schrijven als je praten lastig vindt. Ga na afloop van een ruzie bij elkaar na of de ruzie ook echt afgelopen is en alles uitgesproken is. Tenslotte is excuses aanbieden altijd goed om te doen.
Ruziemaken, helemaal zo gek nog niet, maar doe het wel volgens de regels van de kunst.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *