Wanneer je een vriend of vriendin heeft die het even moeilijk heeft wil je er natuurlijk graag voor hem of haar zijn. Je wilt je vriend of vriendin juist ondersteunen maar weet niet zo goed hoe. Waar doe je goed aan, wat moet ik juist niet doen. Hoe ben ik een goede steun voor een vriend of vriendin? Volg de onderstaande tips en je zult zeker een goede steun kunnen zijn voor je vriend of vriendin.

Hoe ben ik een goede steun voor een vriend of vriendin
© Pixabay.com

1. Wees een goede luisteraar
Er is een verschil tussen echt luisteren en horen. En dit kan nogal moeilijk zijn. Wanneer ben je een goede luisteraar en wanneer hoor je enkel wat er gebeurt en wordt gezegd in een gesprek? Het verschil zit hem onder andere in je focus. Wanneer je dingen enkel ‘hoort’ ben je bij voorbaat al bezig met hetgeen wat jij straks wilt zeggen. Je wilt jouw punten duidelijk maken en hoort eigenlijk niet alles wat er in het gesprek gezegd wordt. Wanneer je luistert ligt de focus 100% op je gesprekspartner en neem je alles wat er gezegd wordt in je op. Probeer dat laatste te doen. Geef het gevoel aan je vriend dat deze zich in een volledig veilige omgeving bevindt en dat hij kan zeggen wat hij wil zonder dat je hier over zult oordelen. Dan komen we meteen aan bij punt twee.

2. Oordeel niet
Dit kan moeilijk zijn, want wat als hetgeen wat jou verteld wordt iets is waar je totaal niet achterstaat? Toch moet je proberen om niet te oordelen over hetgeen wat jou tijdens een gesprek wordt verteld. Misschien heeft je vriend iets gedaan waar hij zelf ook helemaal niet blij mee is en zoekt hij juist jouw hulp. Probeer te appreciëren dat hij zich zo kwetsbaar opstelt en probeer samen te kijken naar een oplossing. Vraag vooral ook waar hij behoefte aan heeft. Misschien is het enkel een luisterend oor, misschien is het advies. Probeer je vriend te steunen op de manier waarop hij gesteund wil worden en niet op de manier die volgens jou het beste is.

Steun voor vriend
© Pixabay.com

3. Doe iets liefs voor je vriend
Wanneer je iemand wilt steunen kan dat op verschillende manieren. Naast het luisteren en gesprekken voeren kan je er ook op andere manier voor vrienden zijn. Probeer ze een afleiding te bieden door een activiteit te ondernemen. Dit kunnen verschillende activiteiten zijn, probeer iets te zoeken wat past bij je vriend en wat hij leuk kan vinden. Is het een buitenmens? Maak een wandeling in het bos. Houd hij van lekker eten? Neem hem mee naar een goed restaurant. Is hij heel gespannen? Boek een massagebehandeling in een spa.
Zoek naar datgene waarvan je denkt dat het je vriend kan helpen en onderga dat samen. Vaak helpt tijd doorbrengen met elkaar ook al meer dan je denkt.

4. Schrijf een mooie brief
Een brief schrijven is iets wat vroeger wel heel veel werd gedaan maar wat tegenwoordig niet meer zo vaak wordt gedaan. En dat is jammer. Een brief schrijven, nee, geen email, is een bijzondere manier van iemand te vertellen hoe bijzonder deze voor je is. Het is een prettige manier om een vriend te steunen omdat deze de brief meerdere malen terug kan lezen. Schrijf een mooie brief waarin je uitlegt waarom je vriend heel bijzonder is, bespreek de situatie waar hij zich in bevindt en geef aan dat je er altijd voor hem zal zijn. Geef aan dat zijn verdriet en pijn tijdelijk is en dat er betere dagen aan zullen komen. Sommige dingen vergen eenmaal veel tijd, en dat is niet erg. Sluit de brief af met een mooi toekomstbeeld en spreek je vriend moet in. Geef aan dat je hem altijd steunt en zal blijven steunen en benadruk dat hij niet alleen is.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *