Knelpuntberoepen verwijst naar vacatures voor beroepen die moeilijk ingevuld raken. Ze komen niet alleen voor in hooggeschoolde beroepen, zoals IT en wetenschappelijke, technische of medische professionals, maar ook in bekwame en laaggeschoolde handmatige beroepen. De eerste groep knelpuntberoepen komt voornamelijk voort door een tekort aan vaardigheden, maar de laatste zijn meer het gevolg van aanwervings- en retentieproblemen in verband met en door de arbeidsomstandigheden en beloning die er tegenover staat. Als je op zoek bent naar een zinvolle opleiding die je een goede kans biedt om werk te vinden, dan ben je op de juiste pagina belandt. Wij hebben er enkele hieronder voor je verzameld. Lees dus zeker verder!

Met deze opleidingen kun je overal terecht
© Pixabay.com

Opleidingen in de gezondheidssector

Gezondheidswerkers zijn overal ter wereld welkom. Ook in België is er met name veel vraag naar verpleegkundigen en verloskundigen. Naarmate de bevolking blijft groeien, zal het tekort aan vaardigheden op deze gebieden de komende 10 tot 15 jaar mogelijk nog verder toenemen. Overal ter wereld leven ouderen langer dan voorheen, wat op zijn beurt de gezondheidsdiensten onder druk zet. Wie vandaag een opleiding start in deze sector zit dus zeker goed om een baan te vinden.

Opleiding vrachtwagenchauffeur

Of je nu een schoolverlater bent die wat anders wil doen dan waarvoor je gestudeerd hebt en een volledige opleiding voor vrachtwagenchauffeurs nodig hebt, of een ervaren vrachtwagenchauffeur bent die een opfriscursus nodig heeft, er zijn heel wat opties om een opleiding te volgen en met gemak een goedbetaalde baan te vinden.

Opleiding kinderopvang

Heel wat cursussen voor kinderopvang zijn online beschikbaar. Het behalen van een kwalificatie is een geweldige manier voor mensen die nieuw zijn in de kinderopvang en graag met kinderen willen werken. Ook werknemers die reeds gekwalificeerd zijn en al werken in de kinderopvang, halen voordeel uit de opleiding. Bijvoorbeeld om hun kennis op te frissen.

Opleiding ober

Een tekort aan obers is niet alleen een seizoensgebonden probleem. Gedurende het hele jaar zijn er overal in het land obers nodig om de openstaande vacatures in te vullen. Heel wat mensen zien de werkuren als een probleem, maar wie sociaal ingesteld en alleenstaand is en geen problemen heeft met s’avonds werken en tijdens weekends en feestdagen, moet vrij snel een goedbetaalde baan in de horeca-sector vinden.

Opleidingen
© Pixabay.com

Opleiding professionele schoonmaker

Misschien vraag je je af waarom hier een opleiding voor nodig is? Wel, professionele reiniging is vereist een brede kennis in een breed scala aan vaardigheden, waaronder planning en organisatie, oppervlaktematerialen, reinigingstechnieken en gezondheid en veiligheid voor chemicaliën, apparatuur en locatie. Zonder deze kennis vormen ongetrainde schoonmakers een risico voor zichzelf, voor anderen, de oppervlaktematerialen en kunnen ze bijdragen tot een aanzienlijke verspilling van schoonmaakproducten.

Opleiding automecanicien

Ben je een praktische probleemoplosser met goede rekenvaardigheden en de drive om te leren hoe mechanische dingen werken? Word je opgewonden van de innovatie-technologie van morgen? Een opleiding automecanicien bereid je voor op een breed scala aan carrières, van het schilderen tot repareren van auto’s bij heel wat garages.

Opleiding electricien

Elektriciens zijn een van de best betaalde vakmensen. Ze ontwerpen, testen, onderhouden en repareren elektrische netwerken voor huishoudelijk en commercieel gebruik. De meeste elektriciens komen de industrie binnen via een leercontract, maar sommigen studeren ook af aan een technische school of volgen een opleiding electricien via avondonderwijs of online.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *