Kriebelt je neus en heb je last van rode ogen? Misschien heb je wel een pollenallergie. Deze allergie staat ook wel bekend als hooikoorts. Het is een allergische reactie van je luchtwegen op het stuifmeel dat door de lucht zweeft. Vaak krijg je last van niezen, een loopneus en tranende of rode ogen.
Wat is een pollenallergie precies?
Een op de acht mensen in Europa heeft een gras- of boompollenallergie. Het immuunsysteem reageert op het stuifmeel dat je inademt. Dat stuifmeel kan afkomstig zijn van verschillende bomen, grassen of verschillende soorten (on)kruid. De medische naam voor deze klachten is allergische rhinitis. De klachten van zo’n pollenallergie kunnen erg lijken op verkoudheidsklachten. Bij een simpele verkoudheid verdwijnen de klachten echter na een paar dagen. Van een pollenallergie kun je een paar weken of als je pech hebt zelfs het hele voorjaar en de zomer last hebben.
Wanneer heb je last van pollenallergie?
Elke pol heeft een eigen bloeiperiode. Als je een pollenallergie hebt, kun je allergisch zijn voor grassen, bloemen, bomen of (on)kruid. De vroegste bomen beginnen al in januari met bloeien en de laatste kruiden zijn pas in november uitgebloeid. Je kunt dus een groot gedeelte van het jaar last hebben van die pollen. Vooral op warme dagen en als er weinig wind staat.
Wat zijn de symptomen van een pollenallergie?
Het stuifmeel komt via het slijmvlies van je luchtwegen en je ogen je lichaam binnen. Daarbij heb je een vroege en een late allergische reactie. Bij de vroege reactie krijg je last van een loopneus, jeukende of tranende ogen of niezen. Bij de late allergische reactie zijn de ontstekingscellen van je lichaam betrokken. Je kunt daarbij last krijgen van een verstopte neus, hoesten, een piepende ademhaling of een benauwd gevoel. Als er meer pollen in de lucht zijn, neemt de ernst van je allergische reactie toe. Soms kun je ook last krijgen van hoofdpijn, slecht slapen of vermoeidheid.
Behandelingen voor een pollenallergie
Er zijn drie mogelijke opties voor het behandelen van een pollenallergie.
- Saneren: hierbij vermijd je de pollen waar je allergisch voor bent. Omdat dit bij pollen die in de lucht zweven moeilijk is, wordt vaak ook nog medicatie gebruikt.
- Allergieklachten verlichten met medicatie: medicijnen kunnen voor een korte periode verlichting geven van de klachten. Sommige medicijnen (zoals antihistamines) werken op het hele lichaam. Anderen, zoals een neusspray, hebben een lokaal effect.
- Allergie immunotherapie: hierbij wordt de stof waar je allergisch voor bent regelmatig toegediend, zodat je lichaam in steeds mindere mate allergisch reageert. Dit is een langdurige behandeling die in totaal drie tot vijf jaar duurt.
Handige tips bij pollenallergie
- Bekijk de pollenradar of hooikoortsberichten via radio, televisie, het internet of een app.
- Blijf zoveel mogelijk binnen als er veel pollen in de lucht zijn.
- Houd bij droog weer je ramen dicht. Lucht je huis vroeg in de ochtend of laat in de avond. Dan zitten er minder pollen in de lucht.
- Roken of het inademen van prikkelende stoffen als verf, lijm, parfum of reinigingsmiddelen kan de klachten verergeren.
- Droog je wasgoed tijdens het pollenseizoen binnen of in een droger. Dit voorkomt dat er pollen in je kleding terecht komen.