Met een stijgende criminaliteit in het algemeen, stijgt helaas ook het aantal woninginbraken. Steeds een traumatische ervaring voor de getroffenen. Niet alleen wordt je geconfronteerd met zaken die gestolen of vernield werden, het laat ook mentaal een immense indruk na. Iemand heeft zich zomaar toegang verschaft tot jouw woning en heeft daarbij jouw spullen doorzocht en een inkijk genomen op jouw privéleven. Niet zelden blijft zoiets heel lange tijd hangen en zorgt het voor een permanente angst.
Veel mensen denken jammer genoeg pas aan het beveiligen van hun woning nadat ze slachtoffer zijn geweest van een inbraak. Met enkele eenvoudige maatregelen kan je er nochtans al voor zorgen dat ongewenst bezoek minder snel jouw woning zal uitkiezen als doelwit.

Maak van je huis een veilige thuis
© Pixabay.com

Een alarmsysteem

Het installeren van een alarmsysteem is zonder twijfel een goed idee. Inbrekers hebben een hekel aan het idee dat ze kunnen betrapt worden en zo de buit aan hun neus voorbij zien gaan.
Een alarmsysteem dient twee grote doelen, namelijk preventief en reactief. Preventief omdat het een ontradend effect heeft. Een inbreker op verkenning die ziet dat jouw woning uitgerust is met een alarmsysteem, zal op basis hiervan al vaak beslissen om niet jouw woning uit te kiezen. De kans om betrapt te worden is immers groot en dat risico neemt hij liever niet. Sensoren, camera’s en een alarmsignaal zorgen voor een beduidend lagere slaagkans. Reactief omwille van het feit dat bij een effectieve inbraak bewijsmateriaal voorhanden is die eventueel zal kunnen leiden tot een identificatie van de dader met een vervolging erbovenop. Camera’s zullen immers beelden van de inbreker opslaan die als bewijsmateriaal gebruikt kunnen worden.

Verlichting schrikt af

Door je woning zelf en de onmiddellijke omgeving ervan goed te verlichten, zal je vele inbrekers op bij voorbaat afschrikken. Zij hebben het liefst een zo donker mogelijke plaats om toe te slaan omdat dat de kans om opgemerkt te worden drastisch verkleint. Ze hebben dan alle tijd om in alle rust hun gang te gaan zonder betrapt te worden. Je kan hier kiezen voor verlichting die je zelf kan bedienen of voor verlichting die door middel van sensoren reageert op beweging. Door het kiezen van slimme verlichting heb je het voordeel dat er geen regelmaat te bespeuren valt voor een inbreker op verkenning. Je stelt timers in op eender welk moment van de dag en de nacht en de inbreker kan nooit inschatten wanneer er effectief niemand aanwezig is in de woning en de kust bijgevolg veilig is. Ook een goed idee voor als je op reis bent, een donker huis trekt aan, zeker als dit verschillende dagen na elkaar zo blijft.

Een veilige thuis
© Pixabay.com

Professionele sloten bemoeilijken de toegang

Het laten installeren van professionele sloten zal er tenslotte voor zorgen dat het verschaffen van toegang tot je woning heel wat tijd in beslag zal nemen. En tijd is nu net iets wat inbrekers niet hebben omdat het er opnieuw voor zorgt dat de pakkans groter wordt. Maak hier niet de fout om enkel voor je voordeur voor een dergelijk slot te kiezen, maar doe dit ook voor deuren aan de achterkant en ramen. Een inbreker zal steeds op zoek gaan naar een zwakke plek om binnen te geraken, geef hem die kans niet.

Zo zie je maar dat je huis beveiligen tegen ongewenst bezoek helemaal niet zo moeilijk is als je denkt. Investeren in beveiliging is investeren in een veilig gevoel.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *