Een van de naarste haarproblemen is haaruitval. Veel mannen vinden het moeilijk als hun haar gaat uitvallen, maar we zijn daar toch wat meer aan gewend. Gelukkig is zelfs de kale bol vandaag de dag gewoon hip. Bij vrouwen ligt dit probleem veel gevoeliger en heeft het een negatieve invloed op het zelfvertrouwen.

Haaruitval, wat nu
© Pixabay.com

Oorzaken van haaruitval
Erfelijke aanleg is in de meeste gevallen de oorzaak van haaruitval. Maar ook hormonale afwijkingen kunnen een oorzaak zijn, net als een huidziekte zoals eczeem, allergieën, chemotherapie, bestraling, stress en het gebruik van bepaalde medicatie.

Wanneer heb je haaruitval?
We verliezen allemaal dagelijks tussen de 50 en 100 haren. Dat is normaal en een natuurlijk proces. Per dag groeien er zo’n 100 haren ook weer bij. In het geval van haaruitval, dan verlies je gedurende langere tijd meer haren per dag dan er nieuwe bijgroeien. We spreken dan van haaruitval. Bij langdurig haaruitval kun je uiteindelijk kaal worden. Je gaat het zien als de nieuwe haren niet zo sterk zijn als de andere haren. De haren verzwakken gaandeweg, je haar word dunner en uiteindelijk word je kaal.

Voorkomen of beperken van haaruitval
Of je haaruitval kunt voorkomen of beperken hangt af van de oorzaken. Als het komt door een ziekte, erfelijkheid of een medische behandeling, dan kun je het niet voorkomen. Er zijn wel behandelingen mogelijk bij erfelijke kaalheid, waardoor het haarverlies ingeperkt kan worden. Haar dat al weg is, daar kan haartransplantatie een mogelijkheid zijn.

Gezonde hoofdhuid
Een gezonde en goed doorbloede hoofdhuid kan soms haarproblemen voorkomen. Er zijn goede, natuurlijke en verzorgende haarverzorgingsproducten te verkrijgen die je hoofdhuid in goede conditie kunnen houden. Bij een gezonde hoofdhuid, worden de haarzakjes beter gevoed en dat verbetert het proces van haargroei. Gezond eten en zorgen voor voldoende vitamines en mineralen kan daarbij helpen.

Haar
© Pixabay.com

Teruggroeien van haren
Of uitgevallen haar kan terug groeien is afhankelijk van de oorzaak van het haarverlies. Bij ziekte, stress en medicijngebruik, kan het haargroeiproces zich soms wel herstellen. Sommige haargroeimiddelen en verzorgende producten kunnen dit proces stimuleren. Bij verschillende aandoeningen, zoals bijvoorbeeld Alopecia androgenetica, kan het haarverlies blijvend zijn.

Behandelingen
Als je zoekt op internet, worden er veel haargroeimiddelen aangeboden. Wees voorzichtig met uitproberen. Sommige middelen hebben bijwerkingen. Laat je beter goed voorlichten door een dermatoloog of een haarspecialist. Afhankelijk van waardoor het haarverlies is ontstaan zal een behandelplan worden opgesteld. Er zijn haargroeimiddelen die hun werking bewezen hebben. Daarnaast kan haartransplantatie, haarstamcel transplantatie, laserbehandeling of micro haarpigmentatie een uitkomst bieden om je probleem op te lossen.

Stress
Als je langdurig stress ondervindt in je leven, dan is dat niet bevorderlijk voor je gezondheid. Soms kan in zulke situaties ook haaruitval ontstaan. Stress zorgt dat je een minder goede doorbloeding hebt, ook op je hoofd. De haarvaatjes krijgen onvoldoende toevoer en daardoor worden de haarzakjes niet goed gevoed. Dat resulteert in een verslechterde haargroei. Het goede nieuws in dit geval is dat de haargroei te herstellen is als je iets aan je situatie kan veranderen en stress voorkomt of vermindert.

Wat kun je zelf nog doen?
Zoals hiervoor omschreven is het enige wat je zelf kunt doen, zorgen dat je zo gezond mogelijk leeft, eet en een leven leidt met zo min mogelijk stress. Goede haarverzorgingsproducten en een hoofdhuidmassage kunnen de haargroei bevorderen. Zoek een goede huid- en (haar) specialist.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *