Kaakpijn wordt meestal gevoeld bij bewegingen van de mond. Veel mensen gaan daarom naar de tandarts. Een tandarts kan je weliswaar helpen maar vaak niet behandelen. Hij zal daarom het probleem aanwijzen, maar je vervolgens doorverwijzen naar een specialist, zoals een kaakchirurg, gnatholoog of een fysiotherapeut. Heb je te maken met kaakpijn? Lees hieronder meer over oorzaken en mogelijke behandeling.
Symptomen
Pijn aan de kaak kan behoorlijk vervelend zijn omdat je de kaak vaak beweegt en daardoor herhaaldelijk last hebt van pijn. Symptomen die bij kaakpijn met meest voorkomen zijn:
- Je kunt je mond niet goed open doen.
- De kaakspieren doen pijn of zijn vermoeid.
- Je ervaart pijn bij het kauwen.
- Het is pijnlijk wanneer je gaapt.
- Bij beweging maakt je kaak een krakend geluid.
Oorzaken
Kaakpijn is doorgaans te wijten aan overbelasting van de kaak. Meestal komt dit door langdurige spanning op de kaakspieren die bijvoorbeeld kan ontstaan door nagelbijten, een ongeluk, verkeerde houdingen, spanning of stress. Maar ook reuma, osteoporose of fibromyalgie kan de boosdoener zijn. Er is echter bijna nooit sprake van slechts één aanwijsbare oorzaak voor kaakpijn. De pijn ontstaat als gevolg van oplopende factoren. Bij de behandeling wordt daarom veel aandacht besteed aan het verminderen van de verschillende factoren of het uitbannen hiervan.
Behandeling
Er bestaat geen snelle methode om kaakpijn te behandelen. Vaak heeft men last van chronische pijn, waarbij de klachten ineens opkomen maar ook zomaar weer weg gaan. Onderzoek heeft laten zien dat met name het in bedwang houden van de factoren die de pijn in stand houden in combinatie met een behandeling door de tandarts, het meeste effect heeft. Als tandenknarsen de oorzaak is, dan kan je ter behandeling een bitje meekrijgen van een tandarts. Dit blokkeert het tandenknarsen waardoor de kaak de ruimte krijgt om zich te herstellen. Wanneer het probleem in de spieren zit, dan kun je voor behandeling naar de fysiotherapeut gaan. Door massage en andere behandelmethodes kunnen de spieren zich ontspannen. Zo wordt je kaakpijn verlicht.
Weg met je kaakpijn
Lukt het niet om op korte termijn een afspraak te maken met een zorgverlener? Volg dan onderstaande tips om de klachten zelf te vermijden of te verminderen:
- Kauw niet te veel op een kant, maar wissel af tussen links en rechts.
- Voorkom het eten van taai of hard voedsel.
- Ondersteun de onderkaak in geval van pijn bij het gapen.
- Stop met gewoontes zoals kauwgom kauwen, nagelbijten of tandenknarsen.
Lees ook: weg met je kaakpijn
Emotionele stress
Mensen die te kampen hebben met kaakpijn geven vaak aan dat de klachten zijn ontstaan of verergerd door emotionele spanning. Hierbij kan gedacht worden aan depressie, overspannenheid of het niet lekker in je vel zitten. Onderzoek toont aan dat patiënten met kaakpijn gemiddeld genomen meer last hebben van angst of depressie dan mensen die geen last hebben van kaakpijn.
Wil je weten wat de oorzaak is van je kaakpijn Doe dan de test Wil je weten wat de oorzaak is van je kaakpijn Doe dan de test hier.