Mensen hebben een ecologische voetafdruk. Maar heb je er wel eens bij stil gestaan dat ook ieder huisdier een ecologische pootafdruk heeft? Bello, Minoes, Knabbel, Blub en Coco leggen net zo goed beslag op een deel van de natuurlijke hulpbronnen op aarde. Denk bijvoorbeeld aan het voedsel en water dat je jouw huisdier geeft, maar ook de ritjes in de auto die je moet maken om dit voedsel te kopen, of om naar de dierenarts te gaan. En zelfs een slecht geplaatst kattenluik, waardoor er warmte uit je huis ontsnapt, telt mee. Natuurlijk maakt het wel verschil of je een Duitse herder of een Russische dwerghamster hebt. Maar zelfs het pootafdrukje van een hamster (toch gelijk aan een halve televisie) is te verkleinen.

5 tips voor een duurzame verzorging van je huisdier
© Pixabay.com

Ook jij wilt je beste beentje voorzetten voor ons milieu. Lees daarom deze vijf tips om de ecologische pootafdruk van je huisdier zo klein mogelijk te houden.

1. Neem een dier uit het asiel
Als je nog geen huisdier hebt, kun je beter een dier uit het asiel een warm mandje geven, dan een pup of een kitten in huis te halen. Het is weer een mond minder die gevoed moet worden.

2. Koop groot in
Sommige spullen heb je altijd nodig voor huisdieren. Denk bijvoorbeeld aan eten, kattengrit of bodembedekkers. Koop deze dingen zoveel mogelijk in bulk in. Dit scheelt weer een ritje naar de supermarkt en misschien zelfs wat geld. Grote verpakkingen zijn vaak relatief goedkoper.

3. Kies voor duurzame voeding
Vooral carnivoren hebben een zware impact op het milieu. Er zijn mensen die hun kat of hond vegetarisch laten eten, maar de vraag is of dit wel zo gezond is. Ze hebben toch dierlijke eiwitten nodig. Maar je kunt wel kijken of je jouw hond of kat biologisch voer kunt geven. Let hierbij ook op de verpakking. Het mooiste is als deze biologisch afbreekbaar of recyclebaar is. Knaagdieren zullen net zo tevreden zijn met biologisch hooi en biologische groenten (uit eigen moestuin!).

Duurzame verzorging huisdier
© Pixabay.com

4. Ruim hondenpoep op en kies een duurzame kattenbakvulling
Wist je dat een hond wel 60 tot 120 kilo poep per jaar kan produceren? De poep op straat of in de natuur laten liggen is geen goede optie. Mensen kunnen er in gaan staan, en daarnaast zorgt de extra fosfaat- en stikstofuitstoot ook nog eens voor een belasting van de natuur. Ruim daarom altijd de poep van je hond op met een afbreekbaar zakje.

Voor poeslief ligt dit iets anders. Daar is het de kattenbakvulling die impact op het milieu heeft. Kies daarom voor een vulling die is gemaakt van hernieuwbare grondstoffen, zoals hout, mais of papier. Let ook hier weer op de verpakking: een gerecyclede papieren verpakking is ideaal. En als je regelmatig de drollen uit de bak haalt, gaat de vulling langer mee. De kattenbak (of caviahok, vogelkooi of konijnenverblijf) maak je schoon met een ecologisch schoonmaakmiddel.

5. Maak zelf speeltjes of koop ze tweedehands
Jouw kat is waarschijnlijk net zo blij, of zelfs blijer, met een oude doos of een zelfgemaakt mandje van een oude trui, als met een fancy nieuwe krabpaal met twee etages. Kijk eens wat je bij de kringloop kunt krijgen voor je huisdier (caviaverblijf, voerbakjes, et cetera), knutsel zelf dingen in elkaar, en als je toch iets nieuw moet kopen, ga dan voor de duurzame versie.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *