Dansen met een partner is natuurlijk altijd leuk – maar het kan natuurlijk ook zijn dat je je soms eens liever alleen uitleeft. Om uitbundig te dansen moet je echt niet altijd met twee zijn, en er zijn dan ook heel wat dansstijlen die je de kans geven om zonder partner te doen. Het volgende overzicht geeft enkele van de beste danstypes die je gemakkelijk alleen op je eentje kan doen.

Dansstijlen zonder partner om je helemaal in uit te leven
© Pixabay.com

De beste dansstijlen om alleen uit te proberen

1. Hiphop

Een van de populairste dansstijlen is nog altijd hiphop. En hoewel deze vaak in groepen wordt beoefend, is het ook goed mogelijk om alleen te dansen. Je hebt in elk geval niemand nodig om de typische danspassen en moves te oefenen. Je kan ze dan nog altijd goed gebruiken als er eventueel een hiphop ‘battle’ komt, waarbij meerdere kandidaten het tegen elkaar opnemen door elk om beurt hun beste moves te laten zien.

2. Breakdance

Het stoere, gewaagde broertje van hiphop, dat is breakdance. De moves die hieraan te pas komen zijn iets gedurfder en excentrieker, maar alweer heb je eigenlijk niemand anders nodig om het goed te kunnen doen. In tegendeel, voor bepaalde van de mouvement bij deze dansstijl heb je beter wat meer vrije ruimte, zoals de ‘windmill’ en de ‘flare’.

3. Jazz dance

Ook moderne jazz dans is een goed idee als je je in je woonkamer of privé danszaal wil uitleven. De meeste van deze dansstijlen zijn tegenwoordig aangepast voor kleine of grotere groepen, maar niemand houd je tegen om het op jezelf te oefenen. Gewoon de juiste dansmuziek, een beetje oefening en creativiteit: meer heb je niet nodig om je op je eentje te amuseren met deze iconische dansstijl.

4. Ballet

Heel wat professionele balletdansers beseffen maar al te goed dat ballet een dans is waarbij je veel tijd nodig om op jezelf de passen en moves in te oefenen. Ook thuis, of bijvoorbeeld in de sportschool (als die een aparte ruimte heeft) kan je ballet dansen. Vergeet wel niet dat je gepaste kledij nodig hebt om genoeg bewegingsvrijheid te hebben en ook eventueel een balletbar waaraan je je kan vasthouden.

Ballet
© Pixabay.com

5. Dancehall

Ten slotte is ook het moderne dancehall een goede optie voor wie graag op zijn eentje danst. Met een groep is het natuurlijk grotesker, maar als je je dansmoves op je eentje inoefent en er daarna me showt tijdens een fuif, dan zal je zeker wat hoofden doen draaien. Bij deze dansstijl zijn vooral comfortabele kledij en goede schoenen belangrijk!

Goede tips om te dansen zonder partner

De bovenstaande dansstijlen zijn nog maar enkele voorbeelden; het lijstje gaat eigenlijk oneindig ver door. Wel belangrijk is om over het nodig materiaal te beschikken, zeker als je gewoon thuis in je woonkamer of een privé dansruimte oefent. Een goede muziekinstallatie met de juiste CD’s en accessoires (zoals gepaste kledij voor ballet of hiphop en goede schoenen voor jazz dance of tapdans) zijn allemaal een must.

Daarbij kan je in veel gevallen online informatie vinden over bepaalde dansstijlen en zelfs cursussen om ze stap voor stap aan te leren. Kortom, niets kan je tegenhouden om helemaal op jezelf je lievelingsdansstijl thuis te oefenen. Meteen wordt dan ook duidelijk dat je eigenlijk helemaal niemand anders nodig hebt om volop van het dansen te genieten!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *